Lepote juga... Leskovac

Izumiranjem sela, izumiru i potencijali turizma

Sve veće migracija stanovništva, kako ka većim gradovima u Srbiji, tako i u inostranstvo, dovode do pada potencijala za razvoj seoskog turizma. Stare kuće su prepuštene zubu vremena, sve ih je teže obnoviti i vratiti im autentičnost nekadašnjeg sela u okolini Leskovca, stara jela se zaboravljaju, recepti za pripremu umiru sa starim domaćicama koje su ostale same u ponekoj kući u planinskim selima oko Leskovca, zdravu hranu zamenila je industrijska, brza hrana.

Sa opadanjem broja stanovnika u selima oko Leskovca, opada i interesovanje za poboljšanje putne infrastrukture, što još više dovodi do odseljavanja preostalih stanovnika i napuštanja domaćinstva. A bez dobre putne infrastrukture nema ni turizma – teško bi se neko zaputio kroz kilometre seoskih, poljskih puteva i puteva punih rupa do nekog etno domaćinstva. Tako da, za razvoj etno i seoskog turizma neophodno je veliko ulaganje u puteve, što pored razvoja turističkih potencijala, otvara put i za ostanak više ljudi na selu, bilo da se bave turizmom, poljoprivredom ili stočarstvom.

Nadamo se da će se u budućnosti ulagati više u stvaranje uslova za razvoj turizma u selima, pretežno planinskog tipa, u okolini Leskovca, što bi bilo značajna kako za same domaćine, tako i za stanovnike Leskovca koji mogu posetiti i odmoriti se u prijatnim ambijentima „svojih predaka“. Naravno, opšte je poznato i da se veliki broj turista iz inostranstva interesuje za ovakav vid turizma, pre svega kako bi upoznao istoriju, ljude, specijalitete kuhinje, video kako se živelo nekada na ovom području.

Foto: Selo Gornja Kupinovica

Članci su nastali u okviru realizacije projekta „Lepote juga – Leskovac – Turistički potencijali i mogućnosti“ koje sufinansira Grad Leskovac a implementira Info Centar Juga. Stavovi izneti u člancima nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.