Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Jablaničko kolo osvojilo dve nagrade u Blacu

U Blacu je u petak i subotu, 22. i 23. juna, u kulturom centru „Drainac“ održan 8. Međunarodni festival folklora u organizaciji KUD „Stojan Novaković“ iz Blaca. Za dva dana u Blacu je nastupilo desetak folklornih ansambala iz Srbije, Slovenije i Bugarske.
Kao i uvek pre početka koncerta svi ansambli su u narodnim nošnjama poršetali ulicama Blaca. Prve večeri festivala publika u Blacu uživala je u nastupima KUD „Vidovdanski vez“ iz Smilovca, KUD „Prva Petoletka“ iz Trstenika, KUD „Jasenica“ iz Jasenice, Folklornog društva „Predvor“ iz Slovenije, gostiju iz Pernika iz Bugarske i domaćina KUD „Stojan Novaković“ iz Blaca.
Druge večeri u takmičarskom delu festivala nastupili su KUD „Jasenica“ iz Jasenice, Etno grupa „Brus“ iz Brusa, KUD „9. Avgust“  Lučina, Folklorni ansambl „Balgarski ritmi“ iz Bugarske, KUD „Prva Petoletka“ iz Trstenika, Folklorno društvo „Predvor“ iz Slovenije, KUD  „Caribrod“ iz Dimitrovgrada i KUD „Jablaničko kolo“ iz Lebana, a u revijalnom delu nastupili su KUD „Jablaničko kolo“ iz Lebana, plesna radionica „Balkan“ iz Niša i KUD „Stojan Novaković“ iz Blaca.

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Tročlani žiri, koji su činili, prof.dr Vladimir Mutavdžić, profesor muzike Dejan Tomić i profesor razredne nastave Slađana Raičević, nisu imali ni malo lak zadataka da među izuzetno dobrim nastupima folklornih ansambla odaberu i proglase najbolje. Nagrade su podeljenje u šest kategorija.
Za najbolju koreografiju proglašene su Jablaničke igre koju izvodi KUD „Jablaničko kolo“ iz Lebana, dok je Nemanja Zlatković iz ovog KUD-a proglašen za najboljeg igrača. Ova koreografija čiji je autor Tomislav Jović predsednik ovog društva i umetnički rukovodilac je inače jedna od najnagrađivanijih koreografija Jablaničkog kola za koju kako saznajemo vlada veliko interesovanje mnogih folklornih društava.

  

„Izuzetno smo zadovoljni nastupom u Blacu. Još jednom smo pokazali izuzetan kvalitet i uigranost našeg ansambla što potvrđuju i nagrade koje smo osvojili. Moram da pohvalim i naše najmlađe članove, polaznike škole folklora koji su nastupili sa koreografijom „Dođi Mile“ i pobrali sve simpatije publike u Blacu“ ponosno ističe Tomislav Jović, predsenik KUD „Jablaničko kolo“.

  

  

  

  

  

Pozivi za gostovanja ovog ansambla se nižu jedan za drugim, te ih tako tokom jula očekuju nastupi u Aleksincu, Resavici i najverovatnije Despotovcu, a u avgustu imaju zakazano gostovanje u Bugarskoj.

  

  

  

Evo kako su raspoređene nagrade u ostalim kategorijama. Po mišljenju žirija najbolja pevačka grupa je „Brus“, a drugoplasirana je je pevačka grupa ansambla „Balgarski ritmi“ iz Bugarske. Najbolji instrumentalista iam folklorni ansambl Predvor iz Slovenija.
Najbolji folklorni ansambl po mišljenju strušnog žirija je KUD „Caribrod“ iz Dimitrovgrada, drugplasirani je KUD „Prva Petoletka“ iz Trstenika i trećepalsirani je Folklorni ansambl Predvor iz Slovenije, koji su po mišljenju žirija imali i najboljau nacionalnu nošnju. Dodeljena je i specijalna nagrada najmlađem učesniku, malom tabanisti iz FA Balgarski ritmi iz Bugarske.
Foto KUD „Jablaničko kolo“ i Blace Info Press