Društvo Jug Srbije Vesti

Jačanje konkurentnosti domaćih proizvođača

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će predloženi zakon o građevinskim proizvodima urediti ovu oblast po standardima i praksi Evropske unije i olakšati domaćim proizvođačima izvoz na strana tržišta.

Mihajlović je, na skupštinskoj sednici na kojoj se raspravlja o setu zakona čiji je predlagač to ministarstvo, istakla da je cilj pomenutog dokumenta da domaći proizvođači postanu konkurentniji na evropskom tržištu, jer će se i u Srbiji primenjivati jednaki standardi kao i u zemljama EU.

Ona je navela da je u izradi zakonskog predloga učestvovala grupacija Privredne komore Srbije koja se bavi pomenutom oblašću, kao i da će novim zakonom biti pojednostavljene procedure za male firme.

Prema njenim rečima, donošenjem zakona o građevinskim proizvodima Srbija će prvi put dobiti normativni akt koji uređuje ovu oblast, dok propisi EU u ovoj oblasti datiraju još iz 1989. godine.

Potpredsedica Vlade je ukazala na to da je ova oblast trenutno uređena u okviru nekoliko propisa, od kojih je većina doneta osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, a do danas nije menjana.

Mihajlović je istakla da je neusklađenost sa evropskom regulativom za posledicu imalo dvostruke troškove dokazivanja – da ispunjavaju domaće propise i propise EU, što je povećavalo troškove i smanjivalo konkurentnost domaćih proizvođača na stranim tržištima.

Očekivani efekti ovog zakona, koji obuhvata 35 oblasti građevinskih proizvoda, biće uređenije tržište građevinskih proizvoda, podizanje kvaliteta materijala koji se koristi u gradnji puteva, mostova, zgrada i drugih objekata, uz povoljnije cene za investitore, omogućene konkurencijom proizvođača, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, donošenjem zakona uspostaviće se sistem koji predviđa da se na tržište plasiraju samo bezbedni građevinski proizvodi, čime se obezbeđuje da izgrađeni objekti budu sigurni za upotrebu i ekološki prihvatljiviji.