Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Još jedan uspešan nastup KUD Jablaničko kolo

Kulturno umetničko društvo Jablaničko kolo pre nekoliko dana nastupilo je na manifestaciji „Dan rudara“ koja se održala u Resavici. Lebančani su pored nastupa iskoristili priliku i da obiđu neke od znamenitosti tog dela Srbije.
U Resavici su pored KUD-a Jablaničko kolo nastupila u Kulturno umetnička društva Branislav Nušić iz Resavice i Ivo Lola Ribar iz Krčedina.
Pre nastupa lebanski fokloraši iskoristili su priliku da obiđu i manastir Manasija, Resavsku pećinu i vodopad Veliki buk.

 

 

Članovi KUD Jablaničko kolo imali su priliku pre nastupa da čuju i nešto o tome kako izgleda rudarski poziv.
U Resavici je nastupio prvi pionirski sastav sa koreografijama Jablaničke igre, Niška žetva, igrama iz Šumadije i igrama iz Timoka. Jablaničko kolo je i u Resavici naišlo na odlična prijem kod publike, uostalom kao i svuda gde se pojave.

 

  

  

Naredne nedelje biće domaćini na sada već tradicionalnom međunarodnom festivalu folklora „U ritmu Jablaničkog srca“ koji će se održati 17. i 18. avgusta, a krajem avgusta očekuje ih trodnevno gostovanje u Bugarskoj, gde su više puta nastupali i dobro su poznati tamošnjoj publici.

 

Posle nastupa folklornih ansambala u Resavici je koncert održao legenda narodne muzike Miroslav Ilić.
Dan rudara u Srbiji ustanovljen je u znak sećanja na dan kada su se 1903. godine rudari Senjskog rudnika izborili za povratak trojice otpuštenih kolega i skraćenje radnog vremena.