Da nevidljivi budu u javnosti

Kancelarija za mlade – Lebane

O mladima i njihovom radu, životu i angažovanju u Lebanu i okolnim seoskim mestima, razgovarali smo sa Ivicom Bogdanovićem, Koordinatorom kancelarije za mlade Lebane.  Kancelarija za mlade je mesto gde se mladima pruža podrška u svakom obliku, njen zadatak je da odgovara na potrebe mladih, da pruža servis i kreira programe za mlade i podržava omladinske inicijative.

– Koliki je procenat mladih koji nakon završenog školovanja napustaju Lebane i koji su glavni razlozi za iseljavanje mladih?

Većina mladih koji po završetku školovanja napuštaju Lebane, jer zbog nerazvijenosti ne vide mogućnost za zasnivanje radnog odnosa.

– Da li smatrate da mladi koji se uključe u aktivnosti KZM Lebane mogu da pronadju način za ostanak i opstanak u području gde je pad stanovništva usled ekonomske migracije „ispraznio“ mnoga naseljena mesta i na koji način?

Mladi koji se uključe u rad KZM Lebane mogu da steknu znanja i veštine koje će im kasnije pomoći pri zapošljavanju i samozapošljavanju, ali veliku ulogu oko opstanka ili ostanka ima država koja podsticajnim sredstvima može da pomogne mladima.

– Sa kim ste sve institucijama saradjivali sa područja opštine Lebane? Kakva su vaša iskustva iz ovih saradnji?

Sve instititucije na području opštine Lebane su sarađivale sa KZM, i uglavnom su svi zainteresovani za saradnju kada su u pitanju mladi.

– Koji je način da se mladi zadrže i osnaže da žive, rade i formiraju porodice na teritoriji opštine Lebane, posebno na seoskim teritorijama gde je procenat migracije mladih i najveći?

Jedini način da se mladi zadrže je razvoj privrede na teritoriji opštine Lebane, jer samo obezbeđivanjem novih radnih mesta mladi mogu da se nadaju da će moći da obezbede sebi egzistenciju.

– Šta bi ste poručili mladima, naročito onim iz ruralnih područja opštine Lebane?

Mladi iz ruralnih područja treba da se udružuju i sami pokrenu inicijative kako bi poboljšali život u svojim sredinama, a Kancelarija za mlade Lebane će i dalje podržavati njihove ideje.

Inače, Kancelarija za mlade Lebane je do sada organizovala i sprovela brojne projekte i edukacije, a na svojim Facebook stranicama se trudi da blagovremeno informiše mlade o konkursima, kulturnim dešavanjima, mogućnostima stipendiranja, obuka, učenja stranih jezika, zapošljavanju i jačanju kapaciteta mladih kako za traženje posla, tako i za samozapošljavanje.

Svi mladi sa teritorije opštine Lebane, mogu da se informišu i prate rad ove kancelarije putem Facebook stranice: https://www.facebook.com/groups/kzmlebane/

„Članci su urađeni u okviru projekta „Da nevidljivi budu u javnosti“, koji sufinansira opština Lebane, a sprovodi Info Centar Juga. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“