Lepote juga... Leskovac

Kanjon reke Vučjanke i Đokini virovi

Omiljeno mesto za kupanje i relaksaciju u vrelim letnjim mesecima mnogim leskovčanima je kanjon reke Vučjanke i Đokini virovi. Kada kažemo Đokini virovi mislimo na dva vira u kanjonu Vučjanke. Sam kanjon dugačak je dva kilometara i usečen je imeđu vrhova Kitka (988m) i Samaric (619m).

Pad je dubine nešto više od 300 metara. Kanjon obiluje vodopadima od kojih se ističu vodopad bezimenog potoka (visok preko 30 metara, kaskadnog tipa i periodičnog karaktera) i vodopad ispod hiroelektrane visine od 40 metara na kome uvek ima vode.

Ostali vodopadi su manji i nalaze se na samoj reci Vučjanki. Đokini virovi se nalaze u najužem delu kanjona gde širina samog kanjona kod gornjeg vira iznosi svega 5 metara.

Virovi su poput prirodnih bazena sa izuzetno čistom i prozirnom vodom koja je savršeno sredstvo za letnje rashlađivanje. Gornji vir širok je 15 i dugačak 5 metara dok dubina u njemu iznosi 2,5 metra.

Na njegovom početku je Gornji vodopad visine 9 metara, a na kraju Donji vodopad visine 11 metara i iz njega voda pada pravo u donji vir koji je širok 20 metara. Temperatura vode leti iznosi oko 23 stepena.

Članci su nastali u okviru realizacije projekta „Lepote juga – Leskovac – Turistički potencijali i mogućnosti“ koje sufinansira Grad Leskovac a implementira Info Centar Juga. Stavovi izneti u člancima nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.