Zdravlje je najbitnije

Kardiologija: „Sindrom slomljenog srca“

Da srce, koje je potpuno zdravo, može da strada i nastupi smrt, potvrdjuje popularno nazvan „sindrom slomljenog srca“. Prevelika tuga ili čak jako pozitivne vesti, sreća, mogu nam „slomiti“ srce.

„Kardiopatija ili takotsubo, odnosno, stresom prouzrokovano oštećenje srca, njegovog vrha, nazvano „sindrom slomljenog srca“ u 90 posto slučajeva dešava se ženama, nakon emocionalnog stresa“, kaže za Info Centar Jug, Miodrag Miladinović,šef Koronarne jedinice Opšte bolnice u Leskovcu.

On objašnjava koje su to situacije, odnosno mogući uzročnici slomljenog srca.

„Smrt bliske osobe, žučne rasprave,teške bolesti i operacije, krvarenja u abdomenj, respiratorne insuficijencije, teški anksiozno panični napadi i čak jako pozitivne vesti, kao i sreća, ali i prevelika tuga, mogu nam slomiti srce“.

Naziv „takotsubo“, dao je japanski  kardiolog Sato,zato što srce u ovom oštećenju, podseća na amforu, kojom se love hidre u Japanu.( antrfile)

Šta se ustvari dogadja sa našim srcem da ono biva „slomljeno“?

„Srce počinje ubrzano da radi, to zatim dovodi do smanjenja dotoka krvi u njegove delove koji su u kontaktu sa krvlju leve komore i to dovodi do manjka kiseonika, što je uzrok izumiranja ćelija.To je praktično, direktno tosično dejstvo hormona stresa na srčane ćelije“,objašnjava doktor Miladinović.

„Kada osetimo jaku bol iza grudne kosti, nakon dolaska lekaru, analizom krvi, može se uočiti porast enzima markera miokardne nekroze, a znaci ove bolesti pokazuju se na EKG i ultrazvučnom snimku srca“.

Ono što se dešava pod naletom hormona stresa, uglavnom adrenalina, noradrenalina i dopamina, dovodi do prolaznog oštećenja srčanog mišića.Sve ovo može da dovede i do izumiranja delova srca, pre svega njegovog vrha.

„Medjutim, ovako oštećeno srce u 90 posto slučajeva potpuno se oporavlja lekovima, fizičkom aktivnošću i psihičkom rehabilitacijom.Ipak, do 10 posto pacijenata, nakon slomljenog srca, ostaje sa oslabljenim srcem, koje je i dalje sklono opasnim aritmijama i takvim osobama preti naprasna smrt.Inače, od ove bolesti, kada nastupi u prvim satima umire 1 do 2 posto pacijenata“,kaže Miladinović.

Slomljeno srce se, inače leči blokatorima bisoprololom i nebivolom, aspirinom, statinima, kao i psihičkim sedativima.
Doktor podseća da je ovo takva bolest, da se tokom života može ponavljati sa manje ili više izraženom kliničkom slikom i bolovima.

Članci su nastali u okviru realizacije projekta „Zdravlje je najbitnije“ koje sufinansira Grad Leskovac a implementira Info Centar Juga. Stavovi izneti u člancima nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.