Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Srbija Vesti Vlasotince

Ko i kada može da da krv – nakon preležane korone i revakcinacije

Akcije dobrovoljnog davanja krvi nisu prestajale za vreme trajanja pandemije, kaže Danijel Kocić ispred Crvenog krsta Vlasotinca.

– Ovo je četvrtak akcija ove godine, a u protekle tri prikupili smo 130 jedinica krvi. Odlaganja zbog kovida nije bilo jer svi znaju koliko je krv potrebna – rekao je Kocić prilikom današnje akcije održane u Giginoj kući.

Lekari kažu da sve osobe koje su preležale koronu mogu da daju krv, nakon potpunog oporavka. Revakcinisane osobe takođe mogu da daju krv. Posle primljenih vakcina Sinofarm i Fajzer moguće je odmah dati krv, a nakon primljenih Sputnjika V i ili Astra zeneka vakcine potrebno je da prođe dve nedelje od revakcinacije. Radnik Opštinske uprave u Vlasotincu Gordana Mitrović nije mogla da da krv posle samo jedne primnjene doze.

– Davalac sam 15-ak godina, sada sam došla da se informišem, ali su mi rekli da mogu da dam posle revakcinacije – rekla je Gordana.

Miroslav Ranđelović, takođe zaposlen u Opštinskoj upravi Vlasotince, decenijama je dobrovoljni davalac dragocene tečnosti.

– Važno je biti human jer krv ne može da se kupi, a potrebna je – objasnio je Ranđelović svoj motiv da da krv.

Današnju akciju organizovali su Crveni krst Vlasotince i Zavod za transfuziju krvi Niš.

infocentarjug.rs

Komentari

Svaki korisnik je lično odgovoran za svoj objavljeni komentar. Objavljeni komentari korisnika nisu stav redakcije portala. Info Centar Juga ne garantuje za tačnost informacija iznetih u komentarima korisnika i zadržava pravo da bez upozorenja ukloni svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, vređanja ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.

Napišite nam šta mislite...

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.