Vesti

Ko se u Srbiji bori za životinje a ko za novac dobijen na račun njih

Za Aleksandra Stanojlovića veliki deo Srbije saznao je kada su u javnost dospele informacije o spašenom pit bulu koji je bio upucan u glavu, najverovatnije od strane vlasnika koji ga je koristio za borbe pasa. Korisnici društvenih mreža i ljubitelji životinja, pre svega pasa, Acu dobro znaju.

Momak iz Šapca koji je sve svoje slobodno vreme i sredstva podredio spašavanju pasa lutalica. Trenutno se brine o velikom broju pasa i mnogo njih je uspešno udomio, ali kako to obično u našoj zemlji biva – kad god se neko svojim dobročinjenjem istakne nađu se oni ko će osporiti taj rad. U slučaju Aleksandra opzužbe i napadi nisu ni malo zanemarljivi.

Nedavno je sa svojim prijateljima osnovao Udruženje za zaštitu žitvotinja „Meda“. Prevashodno je to uradio da bi svoj rad i trud podigao na viši nivo, da bi mogao kvalitetnije da radi na zbrinjavanju životinja, ali i zbog sve učestalijih napada i optužbi na njegov račun. Neki ljudi, koji pod plaštom brige o životinjama očigledno traže isključivo materijalni interes, „zabrinuli“ su se kako i kojim sredstvima Aleksandar uspeva da  brine o tolikim životinjama. Ovde je izgleda, da se tržišno izrazimo, na delu sukob interesa (tako to oni vide) ni govora o istinskoj ljubavi o životinjama. Čast izuzecima, mnogi su u borbi za prava životinja prepoznali priliku za dobru i laku zaradu i upravo takvima smetaju ljudi kao što je Aca, koji isključivo čini to da bi spasao životinje, jer kako on kaže „ne može samo da okrene glavu“.

Ovom prilikom, shvatajući jačinu i uticaj medija, želimo da apelujemo na sve da se sazna istina o optužbama koje je Aleksandar trpeo i trpi i dalje. „Veliki borci“ za prava životinja savetuju mu da štence baca, da ne uzima sve pse…. samoinicijativno proveravaju njegovo materijalno stanje. Aleksandar je, što zbog danonoćnog angažovanja zbog pasa što zbog gnusnih laži koje pojedinci i udruženja plasiraju ozbiljno narušio svoje zdravlje. Odgovorno tvrdimo da je svakom psu daleko bolje u skloništu gde ih je Aleksandar smestio nego na ulici i pozivamo sva ona udruženja i pojedince koji imaju zamerke na njegov rad, a sada već i rad „Mede“ da se bar upola angažuju kao Aleksandar (iskreno naravno, bez predračuna), pa ćemo tada biti na dobrom putu da rešimo problem napuštenih životinja, navodi se u saopštenju za javnost Udruženje za zaštitu žitvotinja „Meda“.