Leskovac Vesti

Kompanija „eWehale” učenika leskovačke Tehničke škole "Rade Metalac" osvojila je četvrto mesto na Regionalnom takmičenju

Kompanija „eWehale” učenika leskovačke Tehničke škole “Rade Metalac” osvojila je četvrto mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije koje je prošlog četvrtakla održano u Nišu.
Na nacionalno finale „e-Whale” Tehničke škole „Rade Metalac” plasirala se elektronskim uređajem koji omogućava proveru količine alkohola u krvi.  Uz pobednike ostala tri regionalna takmičenja koja se održavaju u jugozapadnoj i centralnoj Srbiji, Vojvodini i Beogradu, ovi učenici će se u Beogradu u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Briselu.  Članovi ove kompanije su Danilo Drobnjak, Danilo Marković, Milan Stojanović, Aleksandar Grozdanović,a mentori profesori Marijana Antanasković i Svetlana Marjanović. Učenička kompanija je jedan od najpoznatijih programa “Dostignuća mladih” koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta.
Program traje preko cele školske godine, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija deo je projekta „Godina preduzetništva” koji sprovodi Vlada Republike Srbije.