COVID-19 Društvo Srbija Vesti

Kontrola i testiranje stranaca koji ulaze u našu zemlju

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić upozorila je danas na to da bi delta soj koronavirusa mogao da ugrozi turističku sezonu, kao i da se svi koji nisu vakcinisani izlažu riziku.

Matić je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, navela da se svi strani državljani sa čijim zemljama ne postoje sporazumi o priznavanju sertifikata o vakcinaciji podvrgavaju kontroli i testiranju prilikom ulaska u Srbiju i boravka u zemlji.

Ona je, govoreći o velikom broju Indijaca u našoj zemlji, istakla da postoje procedure i protokoli koji se poštuju i da su sa određenim zemaljama potpisani pomenuti sporazumi, ali da Indija nije jedna od njih.

Prema njenim rečima, to znači da oni podležu, kao i svi drugi strani građani, proveri, pri čemu moraju imati PCR test, koji treba da urade prilikom ulaska i četiri dana nakon evidentiranja ulaska u zemlju.

Ministarka je naglasila da se rigorozne mere, poput zabrane ulaska u Srbiju iz određenih zemalja, ne primenjuju, pošto je epidemijska situacija u našoj zemlji stabilna i postoji zdravstveni protokol koji se poštuje.

Matić je ukazala na to da je obazrivost sada još veća jer se delta soj brzo širi, najavivši da će nadležni organi pratiti razvoj situacije.

Ona je rekla da situacija sa Grčkom, u kojoj se beleži porast novih slučajeva koronavirusa, ne iznenađuje, pošto to može da se dogodi sa većim prilivom ljudi, naročito nevakcinisanih.

Grčka, kao i sve druge zemlje, menja kako pravila ulaska, tako i pravila boravka, zato što sve zavisi od epidemijske situacije. Mi smo zemlja koja je stabilna, sigurna i zelena i mislim da je ipak najbolje i najsigurnije ostati ovde, navela je ministarka.

Ona je, takođe, prenela da je zabeležen znatan porast u turističkom prometu i popunjenosti kapaciteta u Srbiji, preciziravši da je taj rast samo do aprila iznosio 20 odsto.

Još veći porast će biti kada dobijemo podatke i za april, maj i jun, istakla je Matić i dodala da se beleži i rast deviznog priliva od turizma za 17,3 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ministarka je ukazala na to da su banjske destinacije najtraženije i da turisti najviše biraju Sokobanju, Vrnjačku Banju i Banju Koviljaču, a da planinski centri padaju u drugi plan.