Prognoza vremena Srbija Vesti

Krajem avgusta znatno svežije vreme

Republički hidrometeorološki zavod izdao je za ponedeljak upozorenje na visoke temperature jer se na jugu i istoku zemlje očekuje oko 35 stepeni. Međutim, već od utorka uslediće jače osveženje uz povremene pljuskove.

„Krajem avgusta stiže znatno svežije vreme“, rekao je za „Blic“ prognostičar Marko Čubrilo, navodeći da će maksimalne dnevne temperature biti od 16 do 24 stepena Celzijusa.
Prema njegovim rečima, leta će biti i u septembru, ali sa visokim temperaturama se opraštamo od polovine sledeće nedelje.
Prvi deo septembra imaće odlike kasnog leta uz povremena osveženja, rekao je Čubrilo, koji je profesor geografije.

„Očekivana temperatura je oko 30 stepeni, dok bi u drugom delu meseca, letnje odlike polako nestajale. Ipak, generalno septembar bi bio malo suvlji i malo topliji od proseka, bez velike vrućine“, naveo je Čubrilo.

Klimatolog Vladimir Đurđević objašnjava da leto po klimatološkim standardima traje do kraja avgusta, ali gledano u odnosu na temperature, trajaće duže.
Razlog tome je promena klime, pa je tako kod nas temperaturni režim promenjen zbog čega u proseku imamo 20 do 30 dana više u toku godine kada su temperature približnije po osećaju nekim letnjim temperaturama nego temperaturama za to doba godine, recimo u septembru ili oktobru.

„U proseku u Srbiji imamo mesec dana više leta, tako da i ove godine možemo opet da očekujemo da ćemo verovatno u septembru imati puno relativno toplijih dana i dana koja su sličnija letu nego što bi bile neke vrednosti koje odgovaraju ulasku u jesen“, kazao je Đurđević.

Izvor: Sputnik/Blic