COVID-19 Srbija Vesti

Krizni štab razmatra nove mere: PCR test posle povratka sa letovanja

Medicinski deo Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona zatražio je njegovu sednicu, a ona bi trebalo da bude održana u ponedeljak ili utorak. Na njoj će biti predložene nove mere.

Jedna od novih mera koje će biti predložene je ograničavanje okupljanja, a druga PCR testiranje prilikom povratka turista iz inostranstva u Srbiju, potvrđeno je Novostima.

U medicinskom delu Kriznog štaba, ipak, ne nadaju se mnogo da bi ovakav predlog mogao da bude prihvaćen, jer za to ne postoji konsenzus.

Dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, očekuje da će broj zaraženih da raste do kraja meseca zbog povratka naših građana iz inostranstva sa odmora, među kojima mnogi dolaze sa infekcijom.

Za Krizni štab, prioritetni cilj je i dalje povećanje obuhvata vakcinacijom. Građanima jeste ostavljeno da sami biraju treću dozu, kao i prve dve, ali među stručnjacima, ipak, preovlađuje stav da bi imunizaciju protiv kovida trebalo nastaviti istim cepivom.

Dr Predrag Kon, epidemiolog, kaže da je to važeći stav vakcinologije. I profesor dr LJiljana Gojković Bukarica sa Instituta za farmakologiju i kliničku farmakologiju beogradskog Medicinskog fakulteta, smatra da je idealno da dodatna, buster doza, bude vakcina istog proizvođača.

Izvor: Sputnik