Srbija Vesti

Krizni štab: Školski raspust po starom, rigoroznije mere za ulazak u Srbiju

Krizni štab doneo je odluku da se školski raspust ne pomera i on će biti od 31. decembra do 24. januara, izjavila je članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević. Uvode se rigoroznije mere prilikom ulaska u Srbiju za putnike koji dolaze iz Južne Afrike, Malavija, Mozambika, Bocvane, Lesota, Nambije i Zimbabvea. Važenje kovid propusnica neće se menjati.

Na konferenciji za medije, nakon sednice Kriznog štaba, ministarka Darija Kisić Tepavčević je kazala da su članovi doneli još jednu odluku – da se uvedu rigoroznije mere prilikom ulaska u Srbiju za putnike koji dolaze iz Južne Afrike, Malavija, Mozambika, Bocvane, Lesota, Nambije i Zimbabvea.

Istakla je da Srbija nema direktne letova sa ovim zemljama, ali da će se voditi računa o putnicima koji preko drugih zemalja dolaze iz tih zemalja u Srbiju.

Kisić Tepavčević je objasnila da će se ti putnici na aerodromu raditi PCR test, u slučaju da su negativni biće u karantinu 14 dana u mestu prebivališta, a nakon sedam dana imaju obavezu da urade još jedan test.

U slučaju da su pozitivni, kaže Kisić, biće prebačeni u kovid ambulantu ili bolnicu.

Apelovala je na građane da se vakcinišu i iznela podatke da je do danas prvom dozom u našoj zemlji vakcinisano 57 odsto svih punoletnih građana, drugom 54 odsto, a trećina trećom.

Nema sumnje da će i soj omikron doći kod nas. Za sada se čini da nije strašno kao što je izgledalo na prvi pogled, ali i dalje važe sve mere prevencije, rekla je Kisić Tepavčević.

Kada je reč o skupu SNS-a u Areni, Kisić Tepavčević je rekla da je okupljanje odlagano nekoliko puta zbog epidemiološke situacije i da su maske deljene na ulazu, a postojala je i dezobarijera.

Kada su osobe vakcinisane oko vas to je mera bezbednosti, rekla je ona i dodala da se važenje kovid propusnica neće menjati i da su one imale efekat da se mladi vakcinišu u većem broju.

Izvor: RTS