Kultura Lebane Vesti

KUD "Jablaničko kolo" na festivalu u Krivoj Palanci

U makedonskom gradu Kriva Palanka danas se završava trodnevni međunrodni festival folklora „Sveti Joakim Ostrogovski“ na kome pored 13 folklornih grupa iz 7 zemalja učestvuje i KUD „Jablaničko kolo“ iz Lebana.

Kriva Palanka – Ova 12. po redu smotra folklornog stvaralaštva, ugostila je  kulturno umetnička društva iz Srbije, Turske, Bosne i Hercegovine, Slovačke, Belgije, Bugarske i Makedonije.

festival u makedoniji 003

Festival je počeo tradicionalno defileom učesnika kroz glavnu ulicu u Krivoj Palanci gde su posetioci festivala mogli da vide sva društva odevena u svje tradicionalne narodne nošnje.

festival u makedoniji 001

Prema programu festivala predstavli su se ansambli KUD „Jablaničko kolo“ iz Lebana, KUD „Mladost“ iz Kovina, KUD „Tamburaša“ iz Sarajeva, COC „Karpoš“ iz Kumanova, KUD „Izmir“ iz Turske, folklorno Društvo „Sambervil“ iz Belgije, KUD „Kamnichka“ iz Svidnika u Slovačkoj, KUD „Rudnik“ Gong KUD „Etniciteta“ iz Skoplja, COC „Razlog zadovoljstva“ iz Bugarskog grada Razloga, kao i preduzeća iz grada domaćina Kriva Palanka KUD „8 oktobar“ i „Kratak“ Karpoš „Kuz“ folkloristi „i“ Veterani Karpoš „.
U svečanoj festivalskoj atmosferi protiče i proslava dva glavna praznika, Uspenje Bogorodice i praznik sveca zaštitnika grada Svetog Joakima Osogovskog.Tri festivalske večeri održavale su se na gradskom trgu u Krivoj Palanci od 19 časova. Organizator i pokrovitelj festivala je opština Kriva Palanka uz podršku Ministarstva kulture i kulturnog centra u Kriva Palanka. 

festival u makedoniji 004 festival u makedoniji 005 festival u makedoniji 002