Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

KUD Jablaničko kolo na Malinijadi u Kuršumliji

Tradicionalna, osma po redu Malinijada, održana je juče u centru Kuršumlije na kojoj su brojni izlagači izložili voće i prerađevine od voća, za koje su obezbeđene i vredne nagrade. Nagrade su dodeljene za kategorije, najlepši štand i najbolji uzgajivač maline, a proglašeno je i  najlepše seosko domaćinstvo.

Malinijada je edukativnog, takmičarskog, zabavnog i promotivnog karaktera. Proizvođači  su izlagali maline, jagode i drugo voće, a manifestaciju je pratio i bogat kulturno-umetnički program, za šta su se pobrinuli organizatori iz Turističke organizacije Opštine Kuršumlija. Na manifestaciji je održan i stručni skup o poljoprivredi, potom izložba poljoprivredne mehanizacije kao i izložba porizvoda od maline. Uprkos kiši koja je juče padala u centru Kuršumlije okupio se veliki broj građana koji su došli da vide šta se sve nalazi na štandovima ali i da pogledaju kulutrno umetnički program. Pred publikom u Kuršumliji nastupili su OKUD „Bata Lačković“ iz Kuršumlije.  Kulturno umetničko društvo Jablaničko kolo iz Lebana.

Lebančani su se predstavili sa četiri koreografije i to igrama iz Levča, igrama iz Šumadije, Jablaničkim igrama i igrama iz okolin Niša – Niškom žetvom.

 

  

  

Folkoraši iz Lebana naišli su na odličan prijem u Kuršumliji i čak ni loše vreme nije uspelo da pokvari kompletan utisak i lebančani su izmamili aplauze prisutnih gledalaca. Na Malinijadi nastupio je omladinski sastav ovog ansambla.

  

  

  

Pored natupa folklornih ansambala nastupili su i guslari, pevači i instrumentalsiti.

Malinijada je manifestacija koja se osmi put organizuje u Topličkom kraju a delić atmosfere iz Kuršumlije pogledajte u našoj foto galeriji.