Društvo Lebane Vesti

KUD Jablaničko kolo osvojilo treće mesto na festivalu u Bugarskoj

Kulturno umetničko društvo “JABLANIČKO KOLO“ Lebane učestvovalo je na međunarodnoj Balkanskoj smotri dečje, pre svega, folklorne, ali i savremene igre i etno pesme koja je bila takmičarskog karaktera i koja je održana 31. maja i .1. juna ove godine u Mineralnoj banji, oblast Haskovo u Bugarskoj.

Od preko sto ansambala i preko 2000 učesnika, naša deca su, iza ansambla iz komšiluka iz Bosilegrada, osvojila visoko treće mesto i plaketu za sveukupan dojam u izvođenju dve koreografije i to “Niška žetva“ i “Timočke igre“. Bez lažne skromnosti, ali zahvaljujući, pre svega našim igračima koji su na probama prolili litre i litre znoja, ali i koreografu KUD-a Tomici Joviću, kao i predsedniku Upravnog odbora i kostimografu Draganu Đorđeviću i članovima orkestra koji su, više nego korektno, odsvirali obe koreografije, deca su se na najlepši način predstavila Bugarskoj publici.  Orkestar ovg KUD-a sačinjavaju harmonikaš Dragan Cvetković – Francuz, klarinetista maestro Zoran Jovanović, nastavnik muzike Bojan Ivković koji je svirao tampan, nastavnik muzike Miodrag Miško Petrović koji je svirao bas gitaru, mlađani Miloš Stevanović – Šipi koji je ritam sekciju začinio zvukom doboša i činele i Miodrag Banjac Trajković, koji svira gitaru. 

KUD Jablaničko kolo iz Lebane je inače čest gost u Bugarskoj, i sa svakog gostovanja u ovoj susednoj zemlji vrate se sa nekom od nagrada. Svojim odličnim igrama ovaj KUD je na dostojan način predstavio Opštinu Lebane, Jablanički okrug ali i  Srbiju.