Të gjithë duhet të dimë

KUJDES NË INTERNET – „NËSE NUK DO TA BËNI „ATË“ „BALLË PËR BALLË – MOS E BËNI „ATË“ AS NË RRJET „

Koha që kalojmë në internet shpenzohet kryesisht duke hynë në llogari, gmail, facebook, tviter …. Ajo që duhet të dimë është se në këto llogari  ka shumë të dhëna rreth nesh: data e lindjes, familja dhe miqtë, lëvizjet tona etj., Dhe se çdo kërkim, aktivitet në internet regjistrohet dhe përcillet. Para së gjithash, për arsye të marketingut. Ndiqet  ajo që po shfletoni në internet dhe bazuar në atë shpallje për ato produkte ose shërbime shfaqen në rrjetin social ose në llogaritë që përdorni, në portalet  që vizitoni. Reklama në shënjestër përshkruhet më së miri në romanin duke thënë „Kompanitë që synojnë vendosjen e reklamave e dinë se një grua është në gjendje të dytë, madje para se ajo të tregojë familjen e saj“.

Realiteti është se ka kaq shumë mënyra nëpërmjet të cilave mund të manipulohemi  ose të lëndohemi  në internet. Për të mbrojtur fëmijët tanë në internet është një nga gjërat më të rëndësishme që duhet të bëjmë si prindër! Interneti në mënyrë drastike ka ndryshuar mënyrën se si komunikojnë fëmijët tanë me botën.

Si mund t’i mësoni fëmijët tuaj të përdorin internetin në mënyrë të sigurt? Kjo është një pyetje që Shelagh McManus, një avokat për rrjetin Norton të kompanis Simantec, po mendonte shumë.Pra, dikush që ka profesion  sigurin në internet si do e këshillonte fëmin e vet ?

McManus mendon se  një nga gjërat kyçe është  të filloj  një proces të diskutimit të sigurisë në internet me fëmijët tuaj në një moshë të hershme kur fillojn të punojn gjithcka që kyq interneti.

  • Këshilla që ua kam dhënë familjes dhe miqve të mi është: „Nëse nuk e keni bërë atë ballë për ballë, mos e bëni as ne rrjet! Për shembull, a do të shkoni te një i panjohur dhe të filloni  një bisedë? A do të ishit fyese ndaj miqve apo të huajve në një pijetore apo bar? Vetëm për shkak se ndiheni të mbrojtur nga distanca e qartë që shfaqet në ekran mes jush dhe personit me të cilin po flisni, duhet të mbani mend se në internet është ende bota e vërtetë. Në çdo kohë, adoleshentët duhet të kujtojnë se çdo gjë që ata bëjnë në internet është mbetur gjithmonë në internet dhe se ata mund të kthehen që ti ngacmojn ata. Shumë punëdhënës dhe zyra të pranimit në universitet shikojnë profilet e mediave sociale kur hulumtojnë kandidatët. Pra, interneti është një vend fantastik, por duhet të jeni të kujdesshëm në atë qka po bëni dhe thoni kur jeni aty. Mos flisni për gjëra që nuk do të flisni me familjen tuaj. Mendoni për atë që po bëni dhe thoni, sepse ndoshta ndonjëher do të pendoheni për atë  aktivitet tuaj që ka lënduar dikën  ose do të kthehet tek ju si një bumerang! – përfundon McManus.
  • Mos keqkuptoni, Interneti ka shumë përparësi, kaq shumë gjëra të mëdha që ofron, u japin fëmijëve tanë qasje në njohuri të thella, mjete për të shprehur kreativitetin e tyre dhe aksesin tek njerëzit anembanë botës. Megjithatë, përveç ofrimit të mënyrave magjepsëse dhe të reja për t’u lidhur me botën, Interneti gjithashtu sjell një rrezik!

Projekti “ Të gjithë duhet të dimë“ është bashkëfinancuar nga buxheti i Republikës së Serbisë – Ministria e Kulturës dhe Informacionit. Pikëpamjet e shprehura në një projekt mediatik të mbështetur nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht pikëpamjet e autoritetit që i ka ndarë fondet.