Jug Srbije Lebane Vesti

Lebane: Ministar kulture u utorak svečano otvara knjižaru

U utorak, 7. marta u 12 časova u Lebanu biće svečano otvorena prva knjižara u Srbiji , u okviru  inicijative „Knjižara za svaki grad“ koju je pokrenulo Ministarstvo kulture i informisanja.

Svečanom otvaranju knjižare prisustvovaće ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, predsednik opštine Lebane Zoran Ilić, pisci Ljubivoje Ršumović i Uroš Petrović.

Cilj inicijative „Knjižara za svaki grad“ je da svako veće naseljeno mesto u Srbiji dobije knjižaru, što će doprineti decentralizaciji kulturne scene, popularizaciji književnosti i širenju kulture čitanja.

Novootvorene knjižare neće biti samo prodavnice knjiga, već i mesta održavanja raznovrsnih književnih i kulturnih programa i kontinuirano će doprinositi učešću lokalnih stanovnika u kulturnom životu. U radu knjižara posebna pažnja biće posvećena negovanju čitalačkih navika kod mladih, posebno dece. Knjižare će razvijati programe za najmlađe, kako bi ih podsticale na čitanje, jer se navika čitanja najlakše stiče u prvim godinama života.