Jug Srbije Lebane Vesti

Lebane predsedava Odborom za urbanizam, stanovanje i izgradnju

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) održana je 12. decembra 2017. godine, u prepunoj sali beogradskog Sava centra, 45. skupštinu pod nazivom „Strateški razvoj lokalne samouprave“.

Neki od glavnih zaključaka Skupštine su da lokalne vlasti imaju ključnu ulogu u procesu evropskih integracija, reformi i odnosa sa građanima, ali i da SKGO na najkvalitetniji način povezuje Vladu i jedinice lokalne samouprave, koje su  njihov „najjači“ partner. Za novog predsednika SKGO izabrana je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, prva žena na toj poziciji, dok je Đorđe Staničić ponovo izabran za generalnog sekretara SKGO.

Odbor SKGO za urbanizam, stanovanje i izgradnju jeste stalno radno telo Konferencije za razmatranje pitanja iz oblasti: urbanističkog i prostornog planiranja, upravljanja građevinskim zemljištem, održavanja stambenih zgrada, održavanja puteva, ulica i drugih javnih površina, socijalne i druge stanogradnje, pitanja gradnje na lokalnom nivou, međuopštinske saradnje u delokrugu odbora i druga pitanja iz oblasti koje pokriva Odbor.

Odbor prati, analizira i razmatra pitanja i probleme u pomenutim oblastima i svoja mišljenja, zaključke, inicijative i predloge podnosi Predsedništvu i članovima Konferencije, organima, ustanovama i organizacijama Republike Srbije i Autonomne Pokrajine i domaćim i međunarodnim partnerima Konferencije. Odbor posebno prati i analizira stanje u pravnom okviru koji uređuje urbanizam i stanovanje i inicira pred organima Konferencije i nacionalnim institucijama njegovu promenu ili unapređenje.

Odbor jeste i forum za razmenu međuopštinskih iskustava i dobre prakse i podsticanje saradnje gradova i opština u oblasti urbanizma i stanovanja, kao i saradnje Konferencije i njenih partnera u ovoj oblasti.

Konačno, Odbor daje stručnu podršku, predloge i inicijative za formulisanje projektnih aktivnosti i neposredno se uključuje u razvijanje projekata i projektnih aktivnosti vezanih za jačanje kapaciteta i unapređenje i razvoj lokalne samouprave u oblastima delovanja Odbora.

Lebane je izabrano za opštinu koja će predsedavati Odborom za urbanizam, stanovanje i izgradnju, saopštavaju iz kabineta predsednika opštine Lebane.