Kultura Lebane Vesti

Lebane: Predtakmičenje za "Prvu harmoniku Sokobanje" 16. juna

Lebane će, 16 juna od 11 sati u Domu kulture „Radan“, biti jedan od 7 gradova domaćina predtakmičenja odnosno audicija za prestižno takmičenje „Prva harmonika Sokobanje“.

Lebane – Organizacija za turizam i kulturu Sokobanja i ove godine organizuje tradicionalni međunarodni festival  „Prva harmonika Sokobanja“ i to 54. put. Ovogodišnji festival odvijaće se u tri etape i to:

– predtakmičenje (četvrtfinale) u vidu javne audicije
– polufinale 15. – 16. jul
– finale, u vidu javne priredbe 12. 13. i 14. avgust 2016.

Takmičenje logoČetvrtfinale održava se u vidu javne audicije u 7 gradova u Srbiji i Republici Srpskoj. 16. juna ove godine od 11 sati svi zainteresovani harmonikaši mogu da dođu u dom kulture „Radan“ u Lebanu i pokušaju da se plasiraju u dalji tok takmičenja. Na četvrtfinalnom takmičenju žiri za polufinale i finale bira takmičate iz svake kategorije, imajući u vidu ukupan broj prijavljenih i kriterijum kvaliteta. U četvrtfinalnom takmičenju, bez obzira na to kojoj kategoriji pripada, svaki takmičar svira program koji se sastoji od jedne (petlići), dve (pioniri, stariji pioniri, mlađi juniori i duet do 15 godina) i od tri kompozicije (juniori, seniori i duet preko 15 godina) po slobodnom izboru. Oni koji izbore plasman u sledeći krug takmičenja ne mogu svirati kompozicije koje su izvodili u prethodnom ciklusu – krugu takmičenja. Takmičar može izvoditi program uz pomoć notnog teksta.

Na takmičenju je dozvoljeno sviranje isključivo na harmonici sa standard basovima, atakmičari koji su u prethodnom takmičenju bili učesnici finalnog dela takmičenja stiču pravo učešća u polufinalu bez audicija.

Opširnije o propozicijama takmičenja možete saznati na www.otks.org.rs