Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Lebanska Gimnazija ušla u prva tri najbolja robotičarska tima

Istraživačka stanica Petnica u saradnji sa organizacijom Osijek Software City iz Hrvatske organizovala je program dodatnog obrazovanja nastavnika i učenika srednjih škola iz Srbije i Hrvatske. Nakon šest meseci dizajniranja i programiranja edukativnog robota, učenici iz Srbije i Hrvatske i juče u Osijeku takmičili su se za titulu najboljeg robotičarskog tima. Pobednička škola osvojila je 3D štampač.

Za projekat je bilo prijavljeno 65 škola a mesta je bilo za osam srednjoškolskih ustanova. U projektu je učestvovala i Gimanzija iz Lebana, koju su u Osijeku predstavljale učenice Katarina Stanojković i Teodora Srećković i profesorka matematike Dušanka Srećković. Za 6 meseci srednjoskolci su kroz STEM savladali 3D modeliranje, izradu mobilne aplikacije i programiranje mikrontrolera. Zatim su dobili izazov da dizajniraju i isprogramiraju robotsku ruku kako bi njihovi roboti mogli podignuti i prenositi predmete.

Juče je u Osijeku održan takmičarski deo u okviru projekta „STEM obrazovanje i nove tehnologije u cilju regionalnog razvoja“, od 16 škola iz Srbije i Hrvatske, Gimnazija iz Lebana je za najkraće vreme rešila zadatak. Hvataljku za robota modelirale su Teodora i Katarina, same je odštampale i uradile aplikaciju za upravljanje pomoću mobilnog telefona ponosno ističe profesorka matematike Dušanka Srećković.

„Na takmičenju je sem tog zadatka, ocenjivana i prezentacija aktivnosti za ovih šest meseci, na engleskom jeziku, i dizajn hvataljke. U TOP 3 su ušle Tehnička škola iz Kruševca, Tehnička škola iz Bjelovara i Gimnazija iz Lebana. Sveukupnu pobedu odnela je škola iz Kruševca koja je dobila 3D štampač kao nagradu“ ističe profesorka Srećković.

Ona je dodala da je ovo jedno prelepo iskustvo kako za učenice tako i za nju i ne krije zadovoljstvo što su deca iz Lebana bila deo ovog značajnog projekta.

„Ponosna sam na svoju decu. S obzirom da smo iz gimnazije i dodira sa mašinstvom i elektronikom nismo imali nikada, ovo je neverovatan uspeh. Iskreno, nisam očekivala ovaj rezultat“ zaključuje Dušanka Srećković. 

 

Projekat „STEM obrazovanje i nove tehnologije u cilju regionalnog razvoja“ realizovao se iz dva dela. Prvi deo projekta održao se u Istraživačkoj stanici Petnica u januaru ove godine tokom kojeg su aktivnosti realizovane u petničkim laboratorijama i na radionicama iz oblasti  robotike, o čemu smo već pisali, a završni seminar održan je u Biznis inkubatoru Sveučilišta u Osijeku protekle nedelje. 

Projekat je osmišljen tako da izabrane srednje škole trajno dobijaju paket neophodan za realizaciju savremene nastave i vannastavnih aktivnosti u oblasti robotike, kao i paket obrazovnih programa. Ideja je da se školama na ovaj način pomogne da nakon projekta mogu uspešno svojim učenicima predstavljati robotiku, programiranje, prirodne nauke i inovacije (STEM oblasti).

Projekat su podržale Američke amabsade u Srbiji i Hrvatskoj. Projekat su organizovali IS Petnica i Osijek Software City.