Lebane Vesti

Lebanski gimnazijalci nastupaju 18. juna u Beogradu sa predstavom "Autobiografija"

Predstava Autobiografija koju izvode učenici lebanske Gimnazije, članovi teatra „Gimnazijalac“, biće izvedena 18. juna u beogradskom Tašmajdanskom parku u okviru programa „Pozorište u parku“. Predstavu je po tekstu Branislava Nušića režirao Dušan Blagojević, profesor srpskog jezika u lebanskoj Gimnaziji.

Umetničko udruženje BAZAART i partneri: Dečji kulturni centar Beograda, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Malo pozorište „Duško Radović“ i Centar za dramu u edukaciji i umetnosti CEDEUM organizuju drugu nacionalnu Konferenciju koja okuplja prosvetne radnike, umetnike i sve druge koji razvijaju dramske metode i kreativnost u formalnom i neformalnom obrazovanju i vaspitanju.  
Konferencija traje od 18. do 20. juna, a programi se održavaju u Tašmajdanskom parku i BITEF teatru, Dečjem kulturnom centru Beograda i Malom pozorištu „Duško Radović“. Konferencija sadrži više programskih celina koje, svaka na svoj način, podržavaju razvoj kompetencija za vođenje dramskog i kreativnog rada sa decom i mladima.
Ove godine primljeno je ukupno 87 prijava za kategorije: radionice, pozorišne predstave i kreativne ideje i postignuća (Bazar), iz brojnih gradova i sela u Srbiji, Hrvatskoj i BiH. Komisije sastavljene od nastavnika i umetnika, koje su razmatrale predloge, zaključile su da se svi prijavljeni programi odlikuju visokim kvalitetom i inventivnošću i svedoče o motivisanosti, posvećenosti i profesionalnom pristupu nastavnika, umetnika, pedagoga, psihologa, socijalnih i omladinskih radnika i aktivista koji razvijaju kreativni rad u obrazovanju i vaspitanju dece i mladih.
U kategoriji pozorišnhih predstava svoje učešće izborila je i predstava „Autobiografija“ po tekstu Branislava Nušića, u režiji Dušana Blagojevića profesora srpskog jezika u Gimnaziji u Lebanu. Predsatvu izvode učenici lebanske gimnazije, članovi teatra „Gimnazijalac“ iz Lebana. Predstava „Autobiografija“ biće odigrana 18. juna u beogradskom Tašmajdanskom parku u okviru programa „Pozorište u parku“. 

Teatar Gimnazijalac, predstava Autobiografija 01 Teatar Gimnazijalac, predstava Autobiografija 02 Teatar Gimnazijalac, predstava Autobiografija 03

Inače ova predstava je postigla veliki uspeh na mnogobrojnim festivalima širom Srbije. Predstava je pobedila na 19. susretima gimnazijskih pozorišta u Kragujevcu 2015. godine. U Kragujevcu su osvojili i nagrade za najbolju predstavu, za najbolju režiju, nagradu za scenski govor, nagradu za scenski pokret i nagradu za najbolji kostim. Ove godine su kao prošlogodišnji pobednici otorili jubilarnu 20. smotru gimnazijskih pozorišta.
Zatim na smotri amaterskih pozorišta u Lebanu gimnazijalci su osvojili čak sedam nagrada i to: Nagradu za drugo mesto na Smotri, nagradu za vodeću ulogu osvojio je Nikola Stošić, nagradu za najbolju muziku poneo je Strahinja Đorđević, osvojili su i nagradu za kolektivnu režiju, kolektivnu igru, total-dizajn predstave i nagradu za dramatizaciju.
Ansambl predstave „Autobiografija“, teatra „Gimnazijalac“ dobio je specijalnu nagradu za kolektivnu igru na Festivalu amaterske pozorišne režije FAPOR održanom u Leskovcu, novembra 2015. godine.
Zapažen nastup su imali i u Prokuplju na pozorišnom festivalu „Beskraj 10 kvadrata“ u organizaciji varoškog pozorišta „Histrion“. „Gimnazijalac“ je u Prokuplju osvojio treću nagradu i plaketu „Golem Histrion“ a iz Prokuplja su doneli i nagrade za kolektivnu igru i dramatizaciju.

Teatar Gimnazijalac, predstava Autobiografija 07 Teatar Gimnazijalac, predstava Autobiografija 06 Teatar Gimnazijalac, predstava Autobiografija 05

Predstava je rađena prošle godine povodom obeležavanja 150 godina od rođena našeg komediografa Branislava Nušića.
– Nušićevo delo smo izabrali jer je aktuelno zbog teme i poruke, ali je i duhovita priča o devijantnim pojavama u društvu – kaže reditelj predstave Dušan Blagojević.