Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti Zabava

Leskovac domaćin 43. FEEK Konvencije – Leskovcu data prednost u odnosu na Kolumbiju i Grčku

Nakon predloga gradonačelnika Leskovca i predsednika FEKK-a za Srbiju Gorana Cvetanovića da konvencija Federacije evropskih karnevalskih gradova, 43. po redu, bude održana u gradu na Veternici, internacionalni bord ove organizacije je na skupu Dies natalis u Šoštanju u Sloveniji, razmatrao predlog i isti prihvatio. Leskovcu je data prednost u odnosu na Kolumbiju i Grčku, koje su pretendovale na održavanje konvencije.

Nakon toga su gradonačelnik Cvetanović i predsedenik FEKK-a za Srbiju i predsednik evropskog borda FEKK-a Lars Algel potpisali ugovor o održavanju pomenute konvencije.

Nakon prezentacije grada, prikazanog filma o turističkim manifestacijama i potencijalima Leskovca, predstavljenog programa konvencije, članovi borda, među kojima su pomenuti gospodin Algel iz Švedske, gospođa Merion Hirš iz Nemačke, gospoda Branko Brum iz Slovenije, Josip Silov iz Hrvatske, Aleksandar Cicimov iz Severne Makedonije i Aleksandar Vasović iz Srbije, doneli su odluku da naš grad, kao jedan od karnevalskih gradova Srbije i Evrope, bude domaćin konvencije koja će se održati u maju naredne godine.

Članovi FEKK-a, a očekuje se dolazak između 150 i 200 osoba, tokom sedam dana trajanja konvencije imaće priliku da obiđu kanjon Vučjanke, manastir Svetog Jovana Krsitelja u Jašunji, Narodni muzej Leskovac, crkvu Odžakliju i Svetu trojicu i da uživaju u nastupu karnevalskih grupa.

„Leskovac je deo karnevalske tradicije godinama unazad, a nakon što je gradonačelnik Cvetanović preuzeo rukovodstvo FEKK-om za Srbiju Leskovac je ustoličen i mapiran kao jedan od najvažnijih karnevalskih gradova koji se ponosi organizacijom karnevala i programom koji tada nudi svim posetiocima. Održavanje konvencije u periodu od 13. do 20. maja naredne godine predstavlja veliku čast za naš grad“,  navode u saopštenju iz lokalne samouprave.

U sklopu prezentacije Leskovca članovi borda su imali prilike da probaju leskovačke specijalitete koje je pripremio restoran Gurman vlasnika Miroslava Nešića rodom iz Svirca.