Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Leskovac i Kriva Palanka učvrstili prijateljske odnose Sporazumom o saradnji

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i gradonačelnik Krive Palanke Saško Mitovski danas su u ovoj opštini Severne Makedonije potpisali Sporazum o saradnji.

Vođeni principima uzajamnog poštovanja i želje za jačanjem prijateljskih veza između dva naroda na ekonomskom, naučno-tehničkom i kulturnom planu, a na osnovu ravnopravnosti i uzajamnih interesa, dve lokalne samouprave su jednoglasne u nameri da prošire i prodube partnerstvo i saradnju prema pravnim propisima Republike Severne Makedonije i Republike Srbije.

Saradnja grada na Veternici i severnomakedonske opštine započeta je realizacijom projekta „Povezivanje bisera“ čija ukupna vrednost iznosi 236.440 evra. Ova prekogranična saradnja je omogućila da se na teritoriji našeg grada dodatno uredi kanjon reke Vučjanke, a u Krivoj Palanci Stanečki vodopadi.

Dve lokalne samouprave su tokom ove saradnje razvile odnose dubokog prijateljstva i uzajamnog poštovanja, te se namera o bratimljenju nametnula kao logičan korak. Ideja je brzo prerasla u delo, pa se pristupilo zakonskim koracima za potpisivanje sporazuma, a krajnji rezultat je svečano potpisivanje upriličeno danas u opštini Kriva Palanka na svečanoj sednici uoči obeležavanja Dana opštine.

Nakon potpisivanja Sporazuma na sednici se najpre obratio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i kazao:

„Stavljanjem potpisa na dokument mi smo učvrstili naše duboke prijateljske veze, nastavićemo već sada plodonosnu saradnju i unaprediti je na svim poljima.

Leskovac je bogata lokalna samouprava. Imamo bratske gradove sa svih strana sveta, kako sa starog kontinenta, tako i daleke Azije, grad Lan DŽou, ali posebno nam je zadovoljstvo što listi pobratima dodajemo gradove iz susednih nam zemalja. Posle Kumanova, sada i Krivu Palanku. Naša država Srbija i Severna Makedonija godinama unazad neguju dobre odnose, što se posebno pokazalo u pomoći naše zemlje vašoj, kada su na inicijativu predsednika Republike Srbije gospodina Aleksandra Vučića donirane vakcine i odobreno besplatno vakcinisanje na teritoriji Srbije. Unapređenje je usledilo inicijativom Open Balkan, čije su potpisnice Srbija, Severna Makedonija i Albanija, i koja predviđa slobodu kretanja kapitala, roba, usluga i ljudi između ove tri zemlje“.

Gradonačelnik Cvetanović je naglasio da će saradnja biti unapređena na polju kulture, novih radnih mesta, sporta, da postoji uvažavanje, poštovanje i ljubav i zahvalio se čelnicima i meštanima Krive Palanke na srdačnom dočeku.

Gradonačelnik opštine Kriva Palanka Saško Mitovski je na svečanoj sednici grada naglasio odličnu saradnju sa gradom Leskovcem i gradonačelnikom Cvetanovićem putem prekogranične saradnje Povezivanje bisera:

„Ova uspešna i plodnonosna saradnja bila je inicijativa da se naša dva grada pobratime, i na naše veliko zadovoljstvo, smo potpisali sporazum, kao i na moje ogromno i lično zadovoljstvo. Preko zajedničkog projekta Povezivanje bisera, ojačali smo prijateljske odnose i otvorili nove perspektive, nove horizonte i nove mogućnosti. Projektni tim je imao odličnu saradnju. Već smo spremili novi projekat i aplicirali za prekograničnu saradnju, gde je prva faza bila odlično ocenjena. Na zadovoljstvo dva bratska naroda, ovo bratimljenje je došlo spontano i prirodno, a danas smo samo formlano zaključili odličnu saradnju dve srodne opštine koja će da traje i da se nadograđuje u narednom periodu.

Drago nam je što Kriva Palanka danas dobija novi bratski grad, hvala dragom prijatelju i kolegi, gradonačelniku Cvetanoviću, što nam je ukazao čast da prisustvuje obeležavanju Dana grada i bratimljenju“.

Pre svečane sednice čelnici Krive Palanke su za gradonačelnika Cvetanovića i njegove saradnike priredili svečani prijem gde su razmenjena iskustva, razgovaralo se o budućim projektima i planovima.