Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Leskovac među 11 gradova i opština Srbije u kojima će se obavljati prekvalifikacija i edukacija roma

Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović je sa svojim saradnicima danas ugostio predstavnike humanitarne organizacije ASB Jelenu Marjanović i Ivanu Marinković i predstavnike udruženja IDC Miša Babovića i Mladena Stankovića koji u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja realizuju program koji za cilj ima da doprinese ukupnom povećanju inkluzije i zapošljavanja ranjivih kategorija, posebno Roma, a koji se finansira sredstvima Vlade Republike Srbije i Nemačke razvojne banke KfW.

Predstavnici ove organizacije su danas predstavili plan rada, koji obuhvata 11 gradova i opština u Srbiji, uključujući Leskovac, u okviru kojeg će se vršiti edukacija i prekvalifikacija radno sposobnih pripadnika romske nacionalne manjine i radionice namenjene deci pomoć pri učenju i zdravstvenoj edukaciji.

Gradonačelnik Cvetanović je predstavnike organizacija upoznao sa činjenicom da grad Leskovac ima najveći broj pripadnika romske nacionalne manjine u odnosu na broj stanovnika, da je jedinstven po postojanju Doma kulture Roma, da lokalna samouprava i ustanove socijalne zaštite kao što je Centar za socijalni rad imaju dobru saradnju sa njima. Gradonačelnik je pomenuo i podelu paketa penzionerima i socijalno ugroženima koju grad Leskovac organizuje i ove godine.

Direktor Centra za socijalni rad Predrag Momčilović je na sastanku izneo podatak da se broj korisnika socijalne pomoći u 2020. u odnosu na 2019. smanjio 7% i da zahvaljujući dobroj opremljenosti ustanove i tome što je grad razumeo potrebe Centra postoji dobra baza podataka svih korisnika među kojima su i pripadnici romske nacionalne manjine.

Na sastanku je iznet podatak da Leskovac ima pet pedagoških asistenata, tri zdravstvena medijatora i dva nastavnika romskog jezika.

Predstavnici organizacija su istakli da ne nalaze u svim lokalnim samoupravama pozitivne primere kao u Leskovcu niti otvorenost rukovodilaca za pružanje podrške projektu i pohvalili odnos leskovačke lokalne samouprave prema pripadnicima romske nacionalne manjine.

 

infocentarjug.rs