Društvo Leskovac Srbija Vesti

Leskovac obeležio slavu grada svetom liturgijom, litijom i presecanjem slavskog kolača

Obeležena gradska slava Leskovca, Sveta Trojica svetom liturgijom, litijom, presecanjem kolača u crkvi i u sedištu grada.

Nakon svečane liturgije održanoj u Sabornom hramu Svete Trojice veliki broj vernika, sa sveštenstvom leskovačke crkve, rukovodiocima grada na čelu sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem, predsednikom Skupštine Aleksandrom Đurovićem, ovogodišnjim domaćinom, direktorkom Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijale u Leskovcu, Oliverom Pešić, predstavnicima vojske i policije, prošao je ulicama grada. U parku je očitana molitva kod zapisa, nakon čega je u crkvenom dvorištu presečen kolač.

„Čast mi je što sam sveštenik u ovom gradu i što sam ovde sa svima vama godinama. Nedavno sam govorio o tome kako je Leskovac poseban grad između ostalog po odnosu prema crkvi koji svake godine biva sve lepši i uzvišeniji. Leskovac na poseban način proslavlja slavu svoje saborne crkve i svi dolaze na praznik, na čelu sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima, i svi zajedno sa svojim sugrađanima i svojom braćom i sestrama, proslavljaju slavu ovog hrama i grada“, kazao je starešina hrama Sveta Trojica jerej Mile Jovanović i zahvalio se gradonačelniku Cvetanoviću i Oliveri Pešić što su učinili da i ove godine slava bude zaista posebna.

Domaćin ovogodišnje slave Olivera Pešić slavu je predala Žarku Bogatinoviću, članu Gradskog veća.

Obredu sečenja kolača u Svečanoj sali grada Leskovca prisustvovali su mnogobrojni vernici, stanovnici Leskovca i gosti. Tom prilikom obratio se Dalibor Stefanović, arhijerejski namesnik leskovački i poželeo srećan i blagosloven praznik, dan kada pravoslavna crkva proslavlja jedan od najvažnijih događaja u hrišćanstvu i istoriji čovečanstva.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je svim građanima Leskovca čestitao ovaj veliki praznik.

„Drago mi je što smo se okupili u ovolikom broju da obeležimo jedan od najvažnijih datuma za nas Leskovčane, krsnu slavu našeg grada – Svetu Trojicu ili Duhove. Proslavljanjem ovog velikog praznika, u čast silaska Duha svetoga na apostole, podsećamo se osnovnih postulata hrišćanstva i najviših hrišćanskih vrlina koje određuju naš duhovni i nacionalni identitet. Zato sa ovog mesta šaljemo poruku mira, ljubavi, dobrih namera, razumevanja, prijateljstva…

Praznik Svete Trojice za nas ima veliki značaj. On nas obavezuje da svu svoju energiju usmerimo na stvaranje boljih uslova za dobrobit svih nas, da širimo dobro i stvaramo što bolju budućnost za našu decu. Gledamo u budućnost, ali ne zaboravljamo svoju istoriju, kulturu i duhovnost, jer je bez toga nemoguće ići napred.

Cenjeni prijatelji, uvaženi gosti, dragi sugrađani, hvala svima koji ste danas izašli na litije, naš grad približili duhovnosti i ovaj dan učinili praznikom u punom značenju te reči.

Želim da vam se zahvalim i da vam kežem da današnji dan provedete ponosni što ste deo Leskovca, grada otvorenog srca i raširenih ruku. Srećna slava svim građanima.“

Obeležavanju slave prisustvovali su predstavnici gradova pobratima, gradonačelnik Krive Palanke Saško Mitovski sa saradnicima, predstavnici Bijeljine, predstavnici Stalne konferencije gradova i opština.