Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

LESKOVAC: Retrospektiva 2018. godine

U Skupštinskoj sali grada Leskovca gradonačelnik dr Goran Cvetanović, održao je konfrenciju za medije povodom retrospektive prethodne, 2018. godine.

„Svaki početak sa sobom nosi nove ciljeve, nove izazove, odluke i ideje. Na početku Nove 2019. godine odlučno i sigurno otvaramo novo poglavlje života i spremno se prihvatamo posla koji nas u njoj očekuje. Odlučnost i sigurnost donosi činjenica da imamo čvrste temelje i jake stubove na kojima ćemo nastaviti izgradnju budućnosti Leskovca. Prethodnih godina radimo isključivo usmereni na dobrobit naših sugrađana i godina koju smo ostavili za nama nije izuzetak. U 2018. godini smo radili na osnaživanju našeg grada ekonomski, socijalno, infrastrukturno, a svi rezultati su postignuti zahvaljujući timskom radu“, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović dodajući da je u petak 11. januara isplaćena jednokratna novčana pomoć porodiljama za drugu polovinu 2018. godine, 223 njih dobilo je 2,86 miliona dinara.

JANUAR

Početkom meseca januara Grad je uručio vaučere za nabavku bebi opreme za prvih deset rođenih beba u vrednosti od 20 hiljada dinara, odnosno ukupnoj vrednosti od 200 hiljada dinara.

Na početku 2018. godine gradonačelnik dr Goran Cvetanović posetio je mališane u dežurnom vrtiću „Ciciban“ i uručio im paketiće, a Badnji dan obeležen je lomljenjem česnice na platou ispred Leskovačkog kulturnog centra. Isplaćene su zaostale zarade svim zaposlenima u Gradskoj upravi, direktnim i indirektnim korisnicima budžeta Grada. Za te namene izdvojeno je 195 miliona dinara i realizovano je zahvaljujući transferu u iznosu od 450 miliona dinara, iz republičkog u gradski budžet. Takođe, ovog meseca podeljeni su ugovori o finansiranju i sufinansiranju sportskih klubova i organizacija, za njih 107, za šta je izdvojeno 55 miliona. Ove godine, za ovu namenu biće dodeljeno 60 miliona dinara. Ovaj mesec obeležen je i posetom potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorane Mihajlović, ambasadora Danske, njegove ekselencije Hougor, otvorena je kancelarija Centra za socijalni rad u Grdelici, Dečji muzejon, priređena je izložba grafika Salvadora Dalija. Na dan Svetog Save sa 9 miliona nagrađeno je 293 mladih i završen put Gornja Jajina-Bunuški Čifluk u čiju je rehabilitaciju uloženo preko 20 miliona dinara.

FEBRUAR

Ovaj mesec obeležen je potpisivanjem aneksa III ugovora sa Metroparkingom. On je u velikoj meri poboljšao položaj grada i svih sugrađana u ovom odnosu. Predviđa da se 50% prodatih karata sliva u gradsku kasu, umesto prvobitnih 10%. Korisnicima usluge omogućava da prvu doplatnu kartu plate u iznosu manjem od 50%, ali i produženo vreme čekanja za pisanje doplatne karte. Februar je za Grad Leskovac bio potvrda dobrih odnosa sa Vladom Republike Srbije jer su tada Grad posetili ministri Krkobabić i Nedimović, koji, kako u Srbiji, tako i u gradu Leskovcu u velikoj meri doprinose poboljšanju i razvoju zadrugarstva i poljoprivrede.

MART

Mesec mart započet je posetama školama na teritoriji Grada. Posećena je trgovinsko-ugostiteljska škola, hemijsko-tehnološka, škole u Velikom Trnjanu, Miroševcu, Orašcu, Manojlovcu, ekonomska, medicinska, muzička i matematičko odeljenje škole Vuk Karadžić.

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, bila je u poseti Leskovcu i tada je zvanično otvorila infektivno odeljenje Opšte bolnice Leskovac. Kompanija „Jura“ donirala je Gimnaziji opremu za informatički kabinet i time pomogli otvaranje smera za učenike nadarene za informatičke nauke, i opremu za Dom zdravlja i bolnicu, tačnije defibrilatore, kolor dopler i opremu za laparoskopiju. Ukupna vrednost donacije je oko 5 miliona dinara. A kad je u pitanju zdravstvo bitno je istaći i to da je Grad sa 5 miliona dinara finansirao proces vantelesne oplodnje.

Konstantin Kostjukov odlučio da na sceni leskovačkog Narodnog pozorišta Leskovačkoj publici pokloni jedan od svojih poslednjih nastupa, čime je Leskovac dokazao da je jedan od centara kulture u Srbiji.

Kao član Upravnog odbora NALED-a gradonačelnik dr Goran Cvetanović ugostio je članove ove organizacije i 9. sednicu održao u Leskovcu. Dodeljeni su ugovori udruženjima iz oblasti socijalne zaštite za koje je izdvojeno 9,5 miliona. U cilju podrške ovoj grupaciji, ali i stanovništu na Kosovu i Metohiji, u pratnji jednog leskovačkog preduzetnika gradonačelnik Leskovca je posetio porodicu Stanojković u selu Sušice i tom prilikom uručen im je traktor.

Meseca marta započeta je praksa poseta mesnih zajednica koje su renovirane i poslednjih dana ovog meseca, prvo je posećena MZ „Moše Pijade“.

APRIL

April je započet tradicionalnim prijemom u Svečanoj sali Grada Leskovca povodom Međunarodnog dana Roma, a nastavljen je posetama visokih zvaničnika Vlade, odnosno posetom ministra omladine i sporta Vanje Udovičića koji je tada najavio završetak radova na hali „Partizan“ što je i ostvareno krajem prošle godine. U duhu promocije i stvaranja dobrih odnosa sa zemaljama sveta, Grad je posetio i tadašnji ambasador Republike Koreje, njegova ekselencija De Đong Ju.

April je obeležila dodela sertifikata NALED-a Gradu Leskovcu, kojim je grad ocenjen kao lokalna samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem, sa najvećim procentom ispunjenosti od čak 92,4%. Obeležila ga je i rehabilitacija puta Leskovac-Jašunjski manastiri u koju je uloženo 56,5 miliona dinara, u dužini od oko 7 km.

MAJ

Početkom maja asfaltirana je ulica u Bratmilovcu u vrednosti od 9 miliona, uređena je raskrsnica kod Glavne Pošte i ulice Južnomoravskih brigada, u iznosu od 8 miliona, završena je sekundarna vodovodna mreža u Vučju, održani Dani jagoda u Karađorđevcu.

Mesec maj obeležila je gradska slava, uveličana bratimljenjem sa Bijeljinom, zatim, jubilarni 10. LEDAMUS i vožnja bicikala na kojoj je učestvovalo mnogo naših sugrađana, organizovana u čast Međunarodnog dana fizičke aktivnosti. Maja meseca, obavljen je i prijem građana na kojem je učestvovalo njih 50-ak.

JUN

Prvi mesec leta, jun, obeležila je manifestacija Razigrane ulice, događajem u organizaciji naše predškolske ustanove na kojem učestvuju predškolci svih vrtića sa teritorije Grada. Treba pomenuti još jednu načajnu manifestaciju, u Spomen parku, na kojoj su mališani uživali u muzici i podržali tradicionalni maskenbal koji već dugi niz godina organizuje Mesna zajednica „Južnomoravskih brigada“.

U mesecu junu završena je sanacija Svetoilijske ulice, sumom od preko 34 miliona dinara, kao i rekonstrukcija 5 ulica u samom centru grada, ulaganjem od 22,6 miliona dinara. U ovom mesecu JKP „Vodovod“ je nastavio sa svojim aktivnostima, što je rezultiralo zamenom vodovodne mreže u 6 ulica ukupne dužine preko 1000 metara i vrednosti 145 hiljada evra.

Juna su podeljeni ugovori za oblast javnog informisanja, za koju je izdvojeno 20 miliona dinara. Na Vidovdan su najbolji individualni sportisti grada Leskovca bili su primljeni u Svečanoj sali kod gradonačelnika Leskovca.

U cilju podrške posećena je firma „Euromont“ i jedan poljoprivrednik iz Biljanice. Održana je Višnjijada u Radonjici, otvorena fabrika za proizvodnju Vafla u kojoj je posao našlo 30-ak ljudi, dok su značajna sredstva u iznosu od skoro 2 miliona dinara izdvojena za zgrade mesnih zajendica u Donjem i Gornjem Trnjanu i Donjem i Gornjem Sinkovcu, koje su posećene tokom ovog meseca.

Mesec jun je obeležilo potpisivanje aneksa ugovora sa PVV-om. Prema ovom aneksu PVV je dužan da gradu Leskovcu isplaćuje naknadu u iznosu od 420,00 dinara (bez PDV-a) po toni doveženog komunalnog otpada na vagi Regionalne sanitarne deponije Željkovac-Leskovac, i to po toni otpada sa teritorije opština suosnivača Medveđa, Lebane, Bojnik, Crna Trava i Vlasotince i za ostale opštine po dobijenoj saglasnosti od strane grada Leskovca.

JUL

Jula meseca nastavljen je obilazak zgrada mesnih zajednica, obilaskom Turekovca, Karađorđevca, Male Kopašnice i Belanovca. Za sanaciju ovih zgrada izdvojeno je oko 4 miliona. Uređeni su i nekategorisani putevi, što je veoma značajno za stanovnike leskovačkih sela, jer ovo im omogućava bolju povezanost. Za uređenje 14 puteva izdvojeno je 6,4 miliona dinara. Treba pomenuti i ugradnju grebanog asfalta, 9000 kubnih metara, donaciju JP „Putevi Srbije“ u vrednosti od 9 miliona dinara.

Jul je mesec u kojem je završena sanacija trotoara u ulici Stojana LJubića, 1,4 miliona, održan 13. karneval, STRINGS i dodela nagrada „Kapetan Miša Anastasijević“. Saniran je krov na školi u Miroševcu, sa milion dinara.

AVGUST

Avgust je započet obilaskom plantaže. Bio je posvećen najmlađim, ali i najstarijim sugrađanima. Tog meseca posećeni su dvoje najstarijih ljudi u Leskovcu: Aleksandr Stojanovića, stogodošnjak i Danica Bulatović koja je proslavila svoj 101. rođendan. Započeta je organizacija druženja sa najmlađima: u centralnom gradskom parku, u posetu Aero i Konjičkom klubu, upoznali su se sa tajnama Caričinog grada, roštiljali na Hisaru i sve zaokružili ribolovom kraj Grabovničkih bara.

U avgustu su i Vukovci srednjih škola otišli su na ekskurziju Srbijom, održani su Dani kruške i Grdelička regata, završeni su i bitni infrastrukturni projekti poput ulica Goce Delčeva i Partizanska, kao i put između Miroševca i Slavujevca u koji je uloženo oko 42,3 miliona dinara.

Krajem avgusta, Leskovac je postao bogatiji za još jednog pobratima -gradonačelnik bugarskog Elin Pelina Ivajlo Simeonov i gradonačelnik Leskovca, dr Goran Cvetanović, potpisali su sporazum o saradnji.

SEPTEMBAR

Septembar je mesec koji je obeležila 29. – do sada najbolje organizovana Roštiljijada i Paprikarijada u Donjoj Lokošnici. Ovaj mesec protiče u duhu početka školske godine i upravo zbog toga gradonačelnik dr Goran Cvetanović posetio je prvake osnovne škole u Grdelici i njima, ali i svim prvacima podelio simbolične poklone za uspešan početak novog poglavlja u njihovom životu. Septembra je završen put između Košašnice i Slatine u koji je uloženo 4,3 miliona, završena izgradnja ulice Vojin Petrović na Hisaru, rehabilitacija puta Zalužnje-Leskovac, u koju je zajedno sa rehabilitacijom niške i deonicom kod Poljoprivredne škole uloženo oko 45 miliona dinara. Očišćen je kanal u Guberevcu i Komunalac opremljen novim mašinama u vrednosti od 7,5 miliona dinara. Podeljeni su ugovori iz oblasti socijalne zaštite po novom konkursu i Odbor za finansije Republičke Skuštine u gradu Leskovcu održao je svoju sednicu.

Zahvaljujući izložbama „Ratni put Moravske divizije“ i „Moravci i Francuzi-braća po oružju“, koje su održane u toku ovog meseca, za rad leskovačkog muzeja čulo se u Beogradu i Parizu. Gradonačelnik je sa svojim timom posetio i firmu Autospot koja planira da proširi svoje kapacitete. Mesec je obeležio i 11. LAJF, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, zahvaljujući kojem je Leskovac i ove godine bio stecište velikih imena srpskog glumišta poput Dragana Bjelogrlića, Mime Karadžića, Anice Dobre i drugih.

OKTOBAR

Oktobar, mesec tokom kojeg se leskovačkom ulicama širi miris paprike i ajvara, započeo je upravo u tom duhu. Nakon Leskovca, manifestacija „Izađi mi na teglu“ prvi put je održana u Brestovcu. Deca iz škola i vrtića našeg grada imala su prilike da i u 2018. u okviru Dečje nedelje posete Kabinet i upoznaju se sa prostorijama i poslom gradonačelnika dr Gorana Cvetanovića i njegovih saradnika. 25 mladih povrtara je zahvaljujući saradnji Grada i GIZ-a dobilo plastenike, dok su svi fudbaleri Leskovca dobili teren sa veštačkom travom u čiju izgradnju je uloženo 32 miliona dinara.

Oktobar je za Leskovac poseban mesec, jer se tada se obeležava oslobođenje grada u Drugom svetskom ratu,.

Za dan Grada, 11. oktobra, Leskovčani su imali prilike da vide atrakciju – kada se u nebo vinuo balon sa grbom grada Leskovca. Nagrađeni su mladi talenti, njih 230 sa 6,5 miliona dinara. Dokaz da se privreda razvija jeste otvaranje LIDL-a i novog pogona kompanije „Terastil“. Grad je ulepšan obeležjem postavljenim na Bulevaru oslobođenja, sada omiljenom lokacijom za fotografisanje u Leskovcu, a Grad je ugostio i opersku primadonu, mecosopran Jadranku Jovanović.

U mesecu koji je početak poslednje četvrtine svake godine muzej je dokazao da je pored uspešne i društveno odgovorna ustanova otvaranjem izložbe „Dodirni prošlost“ namenjene slepim i slabovidim osobama. Slavila se i tradicija porečjanskog kraja manifestacijom „Dani vodenice“. U nastavak izgradnje severnog kraka vodovodne mreže uloženo je preko 8 miliona. Trotoari u Deligradskoj ulici i ulici Kralja Petra Prvog dobili su novi sjaj, a u ovom mesecu zamenjeni su i kontejneri u svim školama na teritoriji grada, ukupno njih 80.

NOVEMBAR

Novembar je mesec kada je gradonačelnik dr Goran Cvetanović sa svojim saradnicima preuzeo odgovornost za rukovođenje gradom. 6.11.2018. obeležena je šestogodišnjicu tog događaja i na taj dan otvorena je ambulanta u naselju Ančiki.

Samo dva dana kasnije učenicima škole „Vožd Karađorđe“ predata je na korišćenje fiskulturna sala u čiju izgradnju je uloženo 34,7 miliona dinara.

Leskovac je još jednom dokazao da je Grad koji se može ponositi svojim nagradama i priznanjima, čijoj dugoj listi je dodata povelja „Dunavski kapetan“ dodeljena gradu u kategoriji „pametni gradovi“. Pored grada i leskovačka bolnica proširila je listu svojih priznanja i polici dodala „THE BIZZ“ nagradu dodeljenu u Hong Kongu.

Novembra je i putem projekta „Radimo za bolju budućnost naše dece” 61 našem mladom sugrađaninu, ali i dodelom ugovora o samozapošljavanju izdvojeno je 3,2 miliona dinara.

Zatim, u Kabinetu je organizovan prijem zadrugara kojima je preko 36,4 miliona dodeljeno u Kabinetu ministra Krkobabića, kao i prijem akademika Ninoslava Stojadinovića, predsednika ogranka SANU u Nišu, novog dopisnog člana akademije, prof. dr Vlade Veljkovića i dekana Tehnološkog fakulteta.

Završetak ovog meseca obeležilo je to što je gradonačelnik Leskovca, dr Goran Cvetanović izabran za predsednika Federacije evropskih gradova Srbije.

U ovom mesecu su se takođe obilazile mesne zajednice, i to u: Podrimcu, Vinarcu i MZ „Veljko Vlahović“.

DECEMBAR

Dvanaesti mesec započet je još jednom poljoprivrednom manifestacijom – „Krompirijadom“ i obilaskom Opšte bolnice Leskovac povodom početka radova na sanciji glavne zgrade ove ustanove. Kada se govori o zdravstvu, bitno je istaći da je u mesecu decembru otvorena i hiperbarična komora u Leskovcu.

Sredinom meseca posećene su mesne zajednice u Nakrivnju i Radonjici. Dalje, decembar je protekao u znaku prijema građana koji je održan i u Grdelici. Tada je gradonačelnik najavio da će predstavnici mesnih zajednica i gradski funkcioneri jednom mesečno obavljati razgovore sa svim zainteresovanih sugrađanima, a ta praksa započeta je upravo u Grdelici. Kada se govori o grdeličkom kraju, važno je istaći i dodelu dodelu subvencija poljoprivrednim proizvođačima. Ove godine 724 poljoprivrednika dobilo je subvencije u iznosu od 24 miliona dinara.

Grdelica je u decembru bila centar dešavanja. Posetila ju je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i tada otvorila ulicu Bora Pešić u čiju su rekonstrukciju Koridori Srbije uložili oko 36 miliona dinara.

Krajem godine grad Leskovac posetio je i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, i tom prilikom obišao je završenu halu „Partizan“ u koju je sadejstvom sa ovim ministarstvom uloženo oko 70 miliona dinara. Sport je veoma važan gradu Leskovu i u prilog tome govori činjenica da je hala „Plavi paviljon“ dobila opremu vrednu 100 hiljada evra namenjenu košarci.

Akcije koje su sprovođene prošlih godina nastavljene su i 2018. Svake subote i nedelje sprovođeno je uređenje javne površine širom grada, dok lekari leskovačke bolnice i Doma zdravlja obavljaju preventivne preglede u najudaljenimijim mestima Leskovca.

Decembar je obeležio i veliki, značajni jubilej. 70 godina postojanja i rada Narodnog muzeja u Leskovcu.

Godina je završena kako i dolikuje, u prazničnom duhu sa još 40 novih tezgi namenjenih uličnoj prodaji novogodišnjih predmeta. Ispraćena je spektakularnim dočekom u gradu, a Nova započeta novim životom, rođenjem beba.

„Godina za nama je još jedan stepenik ka trasiranju puta u budućnost. 2018. je još jedan korak ka osnaživanju i napredovanju Leskovca. Hvala svima što zajedno sa nama učestvujete u rastućem napretku i poboljšanju uslova života. Mi želimo da svi naši stanovnici budu deo mozaika koji čini Leskovac. Želimo da otvaramo nova radna mesta, da gradimo puteve, škole, ambulante. Da promovišemo kulturu, umetnost, naša dobra… Za to smo se borili prethodnih godina, a nastavićemo i narednih sve dok nam sugrađani pružaju podršku na čime smo im svi neizmerno zahvalni. Danas je još jedan dan kada je Leskovac ponosniji, snažniji i bolji. Svima nama želim da nam osvane još mnogo takvih dana, a ja vam kao prvi čovek grada poručujem da će se na tome vredno, marljivo i uporno raditi i da rezultati neće izostati,” – zaključio je gradonačelnik Leskovca, dr Goran Cvetanović na kraju svog obraćanja.

 

(Kraj)