Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Leskovac zvanično među najprivlačnijim gradovima za investicije na jugoistoku Evrope

BFC SEE je jedinstven program namenjen opštinama i gradovima na području jugoistočne Evrope koji imaju odgovarajuće kapacitete i strateški su opredeljeni za unapređenje poslovnog okruženja, privlačenje investicija i podsticaj razvoja lokalne ekonimije. Grad Leskovac je u tri navrata bio nosilac sertifikata o povoljnom poslovnom okruženju, dok smo 2020. po četvrti put prvi u Srbiji uspešno prošli kroz proces resertifikacije. U tom procesu, grad Leskovac je ostvario maksimalan rezultat od 100 % u čak 6 od 10 kriterijuma i ukupno 96,33% ispunjenosti svih kriterijuma. U ovom delu Evrope je jedino grad Gradiška iz Republike Srpske je uspeo da ostvari ovako dobar rezultat, pored grada na Veternici.

 

Ovaj sertifikat važi do 2023. godine a nadležni iz NALED-a godišnje nadgledaju rad lokalne samouprave na ovom polju. Zbog trenutne epidemiološke situacije NALED je dokaze u vidu potvrde i table poslao tek prošle nedelje.

Pored ovog priznanja, grad Leskovac je nedavno dobio i sertifikat za unapređenje i razvoj geografsko informacionog sistema, projekat podržan sredstvima Evropske unije, koji rad lokalne samouprave i sve neophodne informacije potrebne potencijalnim investitorima čine još dostupnijim.

Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović je tim povodom kazao:

„Da je grad Leskovac uspešan na ovom polju govori činjenica da se svakog meseca javi nekoliko potencijalnih investitora. Samo danas sam lično u svom Kabinetu razgovarao sa predstavnicima čak dve strane kompanije koje su zainteresovane za ulaganje u naš grad, a ranije ove nedelje razgovarao sam i sa direktorom ruskog Svetofora koji će svoj trgovinski lanac proširiti i kod nas i to u prostoru kompleksa Apostolović na 12.000 metara kvadratnih.

Iako je pandemija zarazne bolesti Kovid19 izazvala ekonomsku krizu i poljuljala i najrazvijenije svetske privrede, naš je zadatak i obaveza da nastavimo da radimo predano kako bi svi naši sugrađani imali dobre uslove za život. Privlačenje stranih i domaćih investitora je jedan od naših osnovnih prioriteta jer na taj način razvijamo sve sfere života. Kao lokalna samouprava sa jasnim ciljem dajemo sve od sebe kako bismo pobošljšali standard života građana. Samo juče smo podelili sedišta roditeljima dece koja su do sada rođena u 2021. godini, u Leskovac je stiglo ambulantno vozilo vredno 47 hiljada evra, a potpisani su i ugovori sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine u vrednosti od 24,5 miliona dinara za sufinansiranje dva važna ekološka projekta. Naš je posao i obaveza da nastavimo da razvijamo Leskovac, da stvaramo što bolju i perspektivniju budućnost za naše mlade, jer je ono što radimo danas obeležje našeg sutra.“

Jelena Živković, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj je pojasnila da je ovaj sertifikat garancija investitorima da na jednom mestu mogu pronaći sve relevante podatke o svojim planovima za buduće investicije, te detaljno predstavila svih deset kriterijuma koji se tokom procesa resertifikacije uzimaju u obzir: održiva strategija lokalnog razvoja, funkcionalna Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, partnerski odnos sa privatnom sektorom, efikasan sistem izdavanja građevinskih dozvola, ekonomski profil i postojanje baze podataka, promocija investicija, predvidivi troškovi poslovanja i odgovorno upravljanje finansijama, dostupnost radne snage i usklađenost sa potrebama privrede, podsticajna politika i mere podrške preduzetništvu, adekvatna infrastruktura i pouzdane komunalne usluge.

 

infocentarjug.rs