Lepote juga... Leskovac

LESKOVAČKA ROŠTILJIJADA

Zasigurno najvažnija turistiko-gastronomska manifestacija u gradu na Veternici je „Roštiljijada“. Održana je već trideset puta i godinama kako je rasla i razvijala se postala je sinonim za dobar roštilj i hranu, odličnu zabavu, vrhunske celovečernje koncerte.

Broj posetioca Roštiljijade raste iz godine u godinu, naročito je u poslednjih par godina postala izuzetno popularna i zanimljiva gostima iz Bugarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine ali i svim ostalim državama širom Evrope.

Goste, pored dobrog roštilja i sjajnih koncerata, često zanimaju i prateće manifestacije poput pečenja najveće pljeskavice na svetu (rekord drže majstori restorana „Koliba“ koji su 2019. godine uspeli da naprave i ispeku pljeskavicu od 66,5 kg), zatim Takmičenje u izradi najveće pljeskavice iz ruke (rekord iz 2019. drži Srećko Mitrović iz Leskovca sa pljeskavicom od 4,2 kg), Takmičenja učenika srednjih škola i druge prateće manifestacije.

   

Ranijih godina, veliku pažnju je skretao i „Džinka fest“, takmičenje u brzom jedenju ljutih papričica (džinki).

Na celovečernjim koncertima učestovale su brojne poznate zvezde sa prostora ex-YU, i to kako narodne (Lepa Brena, Haris Džinović), tako i pop i rock muzike (YU Grupa, Van Gogh…)

   

Nažalost, 2020. godine zbog situacije oko virusa Korona, „Roštiljijada 2020“ nije održana, ali smo uvereni da će naredne, 2021. godine, biti održana najbolja i najveća roštiljijada do sada!

Članci su nastali u okviru realizacije projekta „Lepote juga – Leskovac – Turistički potencijali i mogućnosti“ koje sufinansira Grad Leskovac a implementira Info Centar Juga. Stavovi izneti u člancima nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.