Lepote juga... Leskovac

Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE

Jedan od najznačanijih manifestacija koje se održavaju u Leskovcu jeste i Internacionalni festival filmske režije – LIFFE. Već više godina okuplja najbolje reditelje sa prostora bivše Jugoslavije. Karakterišu ga veliki broj premijera, gostovanja reditelja, afirmisanih i mladih glumaca, a posebno su zanimljive dve takmičarske celine koje čine nezavisni filmovi i studentski filmovi akademija iz regiona, kao i Konferencija reditelja i mnoge prateće manifestacije (promocije knjiga, izložbe, koncerti).

   

Gran pri festivala nosi ime proslavljenog reditelja Živojina Žike Pavlovića. Na festivalu se dodeljuju još i dva priznanja za režiju i dve glumačke nagrade (Zlatni lešnik). Tročlani žiri sačinjen je od dva eminenta reditelja iz regiona i jednog proslavljenog glumca. Umetnički direktor festivala je reditelj Darko Bajić.

Spisak gostiju festivala je veliki i svake godine sve veći i veći. Nažalost, mnogi od starijih i afirmisanih glumaca i reditelja koji su prisustvovali festivalu i svojim prisustvom uveličali svojevrsne dane filma u Leskovcu, nisu više medju nama.

Za 13 godina postojanja ovog festivala, prikazano je oko 250 filmova koje je odgledalo oko 80.000 leskovčana.

   

Članci su nastali u okviru realizacije projekta „Lepote juga – Leskovac – Turistički potencijali i mogućnosti“ koje sufinansira Grad Leskovac a implementira Info Centar Juga. Stavovi izneti u člancima nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.