Lepote juga... Leskovac

Leskovački karneval

Leskovački karneval je manifestacija koja se održava od 2006. godine, a namera je da se ovakvim manifestacijama oživi sećanje na uskršnje povorke koje su se ulicama Leskovca kretale tridesetih godina prošlog veka. Danas je Leskovački karneval jedan od najposećenijih manifestacija u Srbiji.

Leskovačke mažoretkinje

Leskovačke mažoretkinje formirane su juna 2001. Godine kao prva mažoretska grupa u Srbiji. Početne koreografije rađene su po ugledu na mažoretske grupe sa grčkog ostrva Krf. Grupa je tokom prethodnih godina imala preko 100 gostovanja u gradovima Srbije i u inostranstvu. Najčešće nastupaju u pratnji bleh orkestara.

One su jedno od zaštitnih obeležja Leskovca i Južne Srbije, jedinstvene po svojoj pojavi i izuzetno atraktivne za medije i publiku. Redovan su učesnik svih značajnih turističko-kulturno-sportskih dešavanja u Leskovcu, Srbiji i okruženju.

Na državnom prvenstvu i Internacionalnom festival mažoretkinja i bras bendova 2009. Godine osvojile su sve glavne nagrade.

Članci su nastali u okviru realizacije projekta „Lepote juga – Leskovac – Turistički potencijali i mogućnosti“ koje sufinansira Grad Leskovac a implementira Info Centar Juga. Stavovi izneti u člancima nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.