Lepote juga... Leskovac

Leskovački letnji festival

Iako ne predstavlja primarnu manifestaciju koja privlači veliki broj turista iz zemlje i sveta, Leskovački letnji festival je dogadjaj koji ima značaj u lokalnom turizmu, dok neka dešavanja, posebno koncerti i pozorišne predstave na otvorenom privuku pažnju stanovnika okolnih gradova i mesta.

U Turističkoj organizaciji grada Leskovca za ovaj festival kažu: Započeto pre dvadesetak godina sa idejom da osmisli prazne i dosadne letnje dane “Leskovačko leto” je postalo prestižna kulturna priredba. U jednom period je bila najduža manifestacija u Srbiji, u trajanju od 21 dan sa preko 5 časova programa dnevno.

Na „Leskovačkom letu“ beleže se gostovanja akademika Matije Bećkovića, pesnika Duška Trifunovića, glumca Miodraga Radovanovića, Miše janketića, Conje Savić, Milenka Zablaćanskog, Tanje Bošković, Ljiljane Blagojević, Gorice Popović, Nebojše Dugalića, Snežane Savić, Svetlane Bojković, Svetlane Bojković, Vesne Stanković, Milene Vasič, Bode Ninkovića, Lepomira Ivkovića, Nikole Đurička, Vojina Ćetkovića, Katarine Radivojević, Ljiljane Stjepanović I dr.

Ovom spisku treba dodati sastave “Lutajuća srca”, i “S vremena na vreme”, “Kreativ bend”, “Zana”, “Tropiko Bend”, “Legende”, “Garavi sokak”, “ Ortodoks kelts”, “ Neverne bebe”… A onda nešu galiju, Tijanu Dapčević, braću Teofilović, Galeta i Najdu, Maljokovića, Dejana Cukića i mnoge druge. Pamte se i koncerti klasične muzike, klasičan i moderan balet.

Posebno valja izdvojiti Vidovdanske večeri koje su se odvijale u porti crkava. Najpre se program posvećen Kosovskom boju i kosovskim junacima odvijao u porti Saborne crkve u Leskovcu, a nekoliko poslednjih godina održava se u porti crkve u Rudaru. Vidovdanski program je posvećen značajnim godišnjicama iz bogate istorije srpskog naroda. Na ovim večerima prigodne programe izvodili su glumci Miša Janketić, Mirko Babić, Lepomir Ivković, Nebojša Kundačina, Mirjana Vukojčić, Ivana Žigon, Nebojša Dugalić… i muzičari Vojka Đorđević, Snežana Spasić, Svetlana Stević, kao i glumci i muzičari iz Leskovca i okoline.

Leskovačko leto prate turniri u malom fudbalu i uličnom basket, modne revije, izložbe slika, ručnih radova, cveća, ptica i revije pasa svih rasa.

Pre nekoliko godina Leskovačko leto je promenilo koncept i preraslo u Leskovačke letnje festivale, sa namerom da objedine nekoliko umetničkih oblasti: scensku (pozorište i umetničku igru), žanrovski različitu muziku, tradicionalno stvaralaštvo, stvaralaštvo dece, a planirani su i n15eki novi festivali. Od programa treba pomenuti: Festival klupskih i uličnih muzičara, Festival uličnog teatra, Festival dečijeg stvaralaštva, Festival bubnjara DRUM DUM FEST, Festival tradicionalne umetnosti, Vidovdanske večeri, Modafest…

Članci su nastali u okviru realizacije projekta „Lepote juga – Leskovac – Turistički potencijali i mogućnosti“ koje sufinansira Grad Leskovac a implementira Info Centar Juga. Stavovi izneti u člancima nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.