Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

Leskovački malci genijalci osvojili dva pehara

U beogradskom Sava centru je prošle nedelje održana Olimpijada u mentalnoj aritmetici na kojoj je učestvovalo preko 1200 dece uzrasta od 4 do 12 godina iz 15 zemalja, i to u dve kategorije: najpre u pismenom delu gde su za 12 minuta rešavali 120 zadataka, a zatim u kategoriji mentalnog računanja (disciplina anzan). Olimpijada u Beogradu predstavlja jedinstveni događaj i najveće takmičenje ovog tipa u Jugoistočnoj Evropi.
Ni ove godine leskovački malci genijalci nisu razočarali i vratili su se sa dva pehara. Samo da podsetimo da je i prošle godine postignut sličan uspeh, kada su Pavle Stamenković iz Vlasotinca i Darko Rajković iz Leskovca doneli zlato i srebro kao i pehar lidera generacije. Ove godne Pavle (4.razred) je ponovio prošlogodišnji uspeh i u kategoriji anzan od 3. do 7. razreda osvojio zlato, dok je Darku za malo izmaklo treće mesto. Ali je zato Andrej Mihajlović (2.razred) u pismenom delu bio sjajan i osvojio pehar  za 3.mesto.

 

 

Inače, ovogodišnju Olimpijadu u mentalnom računanju otvorila je ataše za kulturu Ambasade Japana u Srbiji, Jukini Gonda, ne skrivajući oduševljenje rezultatima koje pokazuju deca koja pohađaju ovu školu i mentalnu aritmetiku izučavaju po japanskom programu.
To oduševljenje i fasciniranost neverovatnim sposobnostima ove dece je  uobičajena reakcija svih koji imaju priliku da ih gledaju na delu. U jednom od finala recimo, dve devojčice su računale niz od 150 brojeva koji su se smenjivali brzinom od deset brojeva u sekundi, što posmatraču koji nema uvežbanu sposobnost mentalnog računanja deluje kao super moć, s obzirom da nije u stanju ni da isprati smenu brojeva a kamoli da ih sabira i oduzima. Upravo to vežbanje koncentracije i sinhronizovanje rada obe hemisfere mozga jeste najveća prednost ovog sistema učenja koji daje rezultate ne samo u matematici, već i učenju generalno, ali kroz život daje i mnogobrojne druge prednosti od kojih treba izdvojiti i fotografsko pamćenje koje može da se razvije kod neke dece,  brzo donošenje odluka kao i izuzetnu memoriju i logičko razmišljanje.

 

Ako nikad do sad niste imali priliku da vidite malce genjalce na delu, kako u glavi računaju duge nizove brojeva koji se smenjuju velikom brzinom na ekranu, dok oni nešto rade prstićima obe ruke, imate  odličnu priliku  da uživo uživate u neverovatnim veštinama ove dece.
Naime, u nedelju, 17. juna u 21h, u dvorištu Šop- Đokićeve kuće, u okviru Leskovačkog letnjeg festivala, malci genijalci će publici pokazati svoje znanje i veštine i podeliti utiske sa takmičenja na kojima su učestvovali.
Ova sjajna generacija leskovačke škole Malac genijalac ove godine završava školovanje, ali je tu nova generacija za koju je upis u toku. Nadamo se da će i oni nastaviti putem uspeha koji su im utrli stariji drugari i da ćemo se i narednih godina radovati njihovim uspesima.