Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Leskovac Region Srbija Vesti

„Leskovački specijaliteti sa roštilja“ od danas pod zaštitom

U organizaciji Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga i Visoka poslovna škola strukovnih studija Leskovac, povodom registracije Zaštitnog znaka – žiga garancije „Leskovački specijaliteti sa roštilja“, u okviru realizacije projekta „Bugarsko-srpski gurmanski voz“ sufinansiranog od strane Evropske unije kroz Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija, danas su podeljeni prvi sertifikati.

„Posle dvadeset devet godina dobili smo nešto što je pečat svega onogo što smo dosad radili kroz projekat prekogranične saradnje „Bugarsko srpski gurmanski voz“. Ovaj projekat, iz IPA fondova, vredan je 170 hiljada evra gde smo sa partnerima iz Bugarske, iz grada Vrapca, Privrednom Komorom Vrapca i srednjom školom za osposobljavanje kuvara , uspeli da dođemo do kraja, za nas najznačajnijeg, projekta što se tiče zaštite jednog od navećih brendova ne samo juga Srbije, ne samo Leskovca već celoga regiona i Srbije. Mi ćemo danas podeliti prve sertifikate, s obzirom da smo i zvanično dobili žig za leskovački roštilj, zaveden po brojem 75828 ispred Zavoda za Intelektualnu svojinu. Leskovački specijaliteti su od danas i zvanično zaštićeni“ rekao je direktor RPK Jablaničkog i Pčinjskog okruga Goran Jović zahvalivši se ujedno Gradu Leskovcu, gradonačelniku Cvetanoviću i svima ostalim učesnicima ovog uspešnog projekta.

Dobitnici Zaštitnog žiga su restorani: Vizitorski centar Teodora, Princ, Cap-Cap, Etno brvnara Groš, Koliba, Mladost, Stari grad, Kompleks Apostolović, vila i motel Gunjetinac.

   

„Već dugo govorim o trenutku do koga je ističem sa ponosom danas i došlo. Svi ste već dobro upoznati da je Leskovac nosilac tri gastronomska brenda: ajvara, sprže i ono po čemu smo najprepoznatljiviji roštilj meso. Upravo će se današnji dan, dan kada restoranima predajemo zaštitni žig „Leskovački specijaliteti sa roštilja“ biti upisan u istoriju i zapamćen danom početka kada će naši ugostitelji moći ponosno svim svojim posetiocima ponude naš zvanični brend-Leskovački roštilj. Ovaj specijalitet poznat je širom sveta i svako je mogao da ga ima na meniju. Međutim, od danas miris pravog Leskovačkog roštilja moći će da se širi samo na onim mestima koji ga spremaju na tradicionalan način koji se već godinama pravi na ovim prostorima. Kroz projekat vredan 170 hiljade evra uspeli smo sa Privrednom komorom u Leskovcu da dođemo do toga da putem Zaštitnog žiga „Leskovački specijaliteti sa roštilja“ zaštitimo ime našeg svetski prepoznatog brenda-roštilj mesa. Dobre navike ne treba menjati a to je upravo tradicija, jer je tradicija ono što se pamti i ostaje za vek vekova. Leskovac bio je i ostaće grad dobrog ukusa i mirisa upravo zahvaljujući roštilju, koji nas je sa današnjim danom ucrtao na svetsku mapu gastronomije“, rekao je gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović.

Leskovački roštilj moći će da prodaju ugostitelji i hotelijeri koji još uvek nemaju žig ako prethodno ispune propisane kriterijume. Projekat „Bugarsko srpski gurmanski voz“ ima za cilj razvoj turizma u prekograničnom području, a osnovne aktivnosti za srpsku stranu bile su: registracija zaštitnog žiga za gastronomski proizvod „Leskovački roštilj“, opremanje gastro kabineta Visoke poslovne škole strukovnih studija Leskovac, održavanje seminara za učenike i šefove kuhinja i osnivanje Gastro kluba.

FOTO GALERIJA

   

   

   

   

   

   

(ICJ)