Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

Leskovčani se danas nadmetali u pripremanju ajvara

Centar Leskovca dimio se danas i mirisao na pečenu papriku. 16 ekipa nadmetalo u prirpemanju najboljeg i najukusnijeg ajvara. Izađi mi na teglu, sada već tradicionalna manifestacija zaustavila je svoj karavan danas u dvorištu Šop Đokićeve kuće u Leskovcu.

Takmičenje u prirpemanju ajvara organizuje se ove godine u 30 gradova Srbije. Bašta mašta, organizator ovog takmičenja prvo takmičenje ove godine organizovala je 25. avgusta u Vlasotincu i Vladičinom Hanu, a današnje takmičenje u Leskovcu je 22. po redu.

Takmičenje je otvorio gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović koji je istakao da je ajvar brend leskovačkog kraja te da će ovakve manifestacije uvek a da naiđu na podršku grada.

„Siguran sam da će dobar glas o leskovačkom ajvaru i dalje da se širi, siguran sam da će najbolji da pobede, a još sam sigurniji da će svi leskovački proizvodi uključujući i ajvar da budu ukusni i dobri“ naglasio je Cevtanović

 

Ljiljana Vukotić, jedan od organizatora takmičenja istakla je da se u Srbiji generalno pravi dobar ajvar, ali da se nekako jug posebno ističe u pripremanju ovog specijaliteta.

„Da li je to zbog dobrih majstora ili kvalitetne paprike, ali nekako na jugu uvek bude jedan od najboljih ajvara. Dobar ajvar se sprema i u Nišu, ali leskovački majsotri se nekako posebno ističu naglasila je Vukotićeva.

Po propozicijama mesta je bilo za 15 ekipa, ali je u Leksovcu napravljen izuzetak te se danas takmičio 16 ekipa koje su borije od 2 do 5 članova. Ekipe su trebale da ponesu svoju šerpu dok su paprike, kube, drva i ostale potrepštine za pripremanje ajvara obezbedili organizatori.

 

 

Sutra će svoje umeće pokazati nišlije, a finalno ovogodišnje takmičenje održava se u Soko banji 13. i 14. oktobra.

Ove godine nagradni fond je 1,5 miliona dinara te će tako najbolji majstor u pripremanju ajvara dobiti redizajnirani „Smederavc 10“, kao i poklon karticu Uni kredit banke od 200 evra, a naredne godine ajvar će se spremati po receptu Kralja pod brendom „Bakina tajna“, koji se izvozi u 26 zemalja sveta.

Generalni pokrovitelj karavana je Roda, a pokrovitelji u Leskovcu bila je Turistička organizacija Leskovca i kao i lokalna samouprava.