Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Leskovcu pripalo 17 milona dinara za pružanje usluga socijalne zaštite

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović je danas u Palati Srbija prisustvovao potpisivanju ugovora o namenskim transferima za finansiranje usluga socijalne zaštite koje dodeljuje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a ministarka Darija Kisić Tepavčević poručila je tom prilikom da je socijalna zaštita stanovnika Srbije jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije.

Kisić Tepavčević je rekla da je cilj namenskih sredstava da se finansijska pomoć usmeri ka onima kojima je najpotrebnija.

„Ukoliko prepoznamo prave potrebe, i finansijsku podršku, kao i svaku drugu vrstu podrške, usmerimo ka onima kojima je ta pomoć najpotrebnija, onda se najbolje vide efekti našeg rada“, naglasila je Kisić Tepavčević.

Ministarka Kisić Tepavčević je istakla da lokalne samouprave imaju najbolji uvid gde je ta pomoć najpotrebnija i pozvala predstavnike lokalnih samouprava da ukažu Ministarstvu na koje još načine bi bilo potrebno da se intezivira pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je ove godine za finansiranje usluga socijalne zaštite iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave izdvojilo 556 miliona dinara.

„Ako mi dobro radimo svoj posao onda ćemo se svi osećati bolje, a ono što je najznačajnije jeste da će se građani osećati i socijalno sigurno i bezbedno, da svaki građanin naše zemlje zna da nije sam, da će država biti uz njih i da će pomoći uvek kada zatreba“, rekla je Kisić Tepavčević.

Leskovcu su ove godine pripala sredstava u iznosu od 17 miliona dinara, a gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović se danas , kao prvi čoveg grada okarakterisanog od strane Ministarstva kao primer dobre prakse u pružanju usluga socijalne zaštite, obratio, zahvalio na uručenim sredstvima i rekao da je podrška Ministarstva veoma značajna za grad i da ona oslikava dobru saradnju lokalnih samouprava sa državnim organima, Vladom Srbije i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Grad Leskovac se kontinuirano zalaže za ostvarivanje, očuvanje i poštovanje ljudskih prava osoba sa invaliditetom i svih ostalih socijalno ugroženih kategorija. Trudimo se da našim sugrađanima olakšamo život prilagođavanjem ulica, ulaza u zgrade važnih institucija, škole, tržne centre itd. U cilju unapređenja i poboljšanja socijalno ugoženih kategorija stanovništva izdvajaju se i značajna sredstva za brojne usluge socijalne zaštite poput pomoću u kući, nabavke udžbenika za decu čiji su roditelji korisnici socijalne pomoći, smeštaja u Prihvatilište za ženu i dece žrtve nasilja u porodici, personalne asistencije, ličnog pratioca…“ – rekao je danas gradonačelnik i poručio da su rukovodioci Leskovca i Srbije okupljeni oko ideje da naša zemlja uvek bude pristojna, tolerantna i uspešna društvena zajednica i da je ulaganjem značajnih sredstava omogućeno da Srbija bude zemlja jednakih mogućnosti.

infocentarjug.rs