Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Leskovcu zvanično uručenje BFC sertifikata

U organizaciji NALED-a u Dubrovniku na koferenciji CORE Days 2022, Partnerstvo za konkurentniji region upriličeno je uručenje BFC priznanja gradovima koji su uspešno prošli kroz proces Sertifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi i zaslužili sertifikat koji kao pečat kvaliteta potvrđuje da građanima i privredi pružaju usluge po najvišim međunarodnim standardima.

 

Leskovcu je priznanje pripalo sa najvećim procentom ispunjenosti kriterijuma od 96,33% prvom u Srbiji po četvrti put.

Konferencija CORE Days 2022 se održava uz podršku Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ i okupila je predstavnike vlada, institucija zaduženih za unapređenje uslova poslovanja, lidere lokalnih samouprava, privrede i civilnog sektora, kako bi razgovarali o unapređenju saradnje i razmeni iskustava na sprovođenju ekonomskih reformi na nacionalnom i lokalnom nivou.

BFC SEE je jedinstveni program za merenje i unapređenje uslova poslovanja i investiranja na lokalnom nivou. Gradovima i opštinama pruža jasne smernice za kreiranje povoljnog poslovnog okruženja i uvođenje međunarodnih standarda efikasnosti i transparentnosti lokalne administracije u skladu sa principima dobre uprave. Za postojeću privredu i potencijalne investitore, činjenica da jedna lokalna samouprava poseduje ovaj certifikat znači da u toj sredini mogu da računaju na stabilni i predvidljivi poslovni ambijent.

U ime gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića priznanje je preuzela zamenica dr Lidija Dimitrijević, koje joj je uručio Peter Volf iz GIZ-a.

Pored sertifikata Leskovac je dobio još jednu potvrdu razvoja i ponovo se našao u BFC klubu. Klub gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC klub) je osnovan u junu 2021. godine od strane jedinica lokalne samouprave u Srbiji koje su potpisale zajedničku Povelju, čime su se obavezali da kao lideri u razvoju međusobno razmenjuju svoja iskustva, kao i sa opštinama koje zaostaju u razvoju u cilju pospešivanja ekonomskog rasta.

U radu Kluba učestvuju jedinice lokalne samouprave koje su nosioci BFC Sertifikata ili se nalaze u procesu sertifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi.

Leskovac je prošle godine, na čelu sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem, bio jedan od članova predsedništva pomenutog kluba.

Ove godine, nakon sprovedenog glasanja u kojem je učestvovalo 26 jedinica lokalne samouprave, gradonačelnik Cvetanović i Leskovac će ponovo biti članovi predsedništva BFC kluba. Našem gradu i gradonačelniku je pripao najveći broj glasova, 81, a iza Leskovca su po broju glasova ostali Niš, Požarevac, Zaječar, Šabac, i Kragujevac.