COVID-19 Društvo Jablanički okrug Leskovac Srbija Vesti

Lica koja su stavljena pod samoizolaciju od početka primena mera na teriotoriji grada Leskovca je ukupno 430

Štab za vanredne situacije je zasedao danas kako bi se postojeće mere predostrožnosti u borbi protiv epidemije COVID-19 usaglasile se najnovijim odlukama Vlade Republike Srbije. S tim u vezi potvrđena je odluka po kojoj zabrana kretanja važi za period od 17 do 05 časova ujutru izuzev nedelje kada će građanima koji su stariji od 65 godina biti omogućeno da se u periodu od 03 do 08 časova snabdu životnim namirnicama. Napuštanje domova u vreme trajanja policijskog sata će biti omogućeno samo iz hitnih medicinskih razloga, uz radnu dozvolu ili uz posebno odobrenje nadležnih organa. Takođe će građanima biti omogućeno da svoje kućne ljubimce izvedu u šetnju u periodu od 20 do 21 čas i to najduže 20 minuta i najviše 200 metara od mesta prijavljenog prebivališta.

U skladu sa naredbom Vlade Republike Srbije sprovodiće se odluka po kojoj je u zatvorenim prostorima dozvoljeno da boravi najviše petoro osoba, zabranjeno je obavljanje javnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju autobusima, osim posebnog linijskog prevoza koje će privredni subjekti obavljati isključivo radi realizacije radnih zadataka zaposlenih. Ova zabrana se ne odnosi na taksi prevoz, limo servis i prevoz za sopstvene potrebe.

JKP „Toplana“ će po preporuci Štaba za vanredne situacije zbog najavljenih niskih temperatura produžiti rad svojih kotlarnica i po potrebi obezbediti i dvadesetčetvoročasovno grejanje stanova.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u gradu direktorka Zavoda za javno zdravlje Aleksandra Nikolić rekla je sledeće:

„Od početka primena mera lica koja su stavljena pod zdravstveni nadzor na teritoriji grada Leskovca zbog kontakata sa eventualnim sumnjama je 30. Lica koja su stavljena pod samoizolaciju od početka primena mera na teriotoriji grada Leskovca je ukupno 430.“

„U nedelju na teritoriji grada Leskovca postojala je indikacija na testiranje kod jednog pacijenta. Mi smo u tom slučaju postupili po procedurama: materijal je odnesen na institut Torlak, čekamo rezultate. Lice je na infektivnom odeljenju, i, naravno uradili smo kompletno epidemiološko ispitivanje svih kontakata lica i stavili ih pod zdravstveni nadzor,“ – dodala je direktorka Nikolić.

 

Zvanični sajt Grada Leskovca