Kultura Leskovac Vesti

LIFFE počinje 13. septembra

Internacionalni festival filmske režije (LIFFE) će od 13. do 17. septembra ugostiti veliki broj reditelja, glumaca, a publika će uživati u selekciji od 11 filmova i bogatom pratećem programu.

Leskovac – Festival počinje premijerom filma Srđe Penezića “Dobrica”, zatvoriće ga “Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića, a posebna premijera biće film o Bitlsima čuvenog Rona Hauarda.
„To će biti prava svetska premijera jer će film biti prvi put predstavljen u Londonu 15. septembra, a mi ćemo ga dva dana kasnije imati u našem programu. Imaćemo takođe i jedan film iznenađenja zbog koga će mnogi doći u Leskovac“ najavio je umetnički direktor festivala, režiser Darko Bajić. On je istakao i da će biti prisutno oko 20 reditelja iz regiona, kao i brojni gosti svake večeri.
„Imaćemo i dva velika koncerta, na otvaranju će nastupiti hor “Viva Vox”, a na zatvaranju džez pevačica Lena Kovačević i njen orkestar. Reditelji znaju koliko je bitna muzika u filmu. Mada u ovim modernim filmovima ima malo muzike pa mi se muzičari žali što moji studenti ne stavljaju muziku u film“ naveo je Bajić.
Pored toga biće organizovane i promocije knjiga Predraga Mikija Manojlovića, Zijaha Sokolovića i Slobodana Šijana, na kojima će biti prisutni i autori, a nagradu za promociju domaćeg filma u svetu ove godine dobiće Slavko Štimac.
Ovogodišnji tročlani žiri koji će odlučivati o dobitnicima nagrada “Živojin Žika Pavlović” i nagradama “Zlatni lešnik” za najbolju mušku i žensku ulogu, čine reditelji Ognjen Sviličić iz Hrvatske i Srdan Golubović te glumica Nataša Ninković
Takmičarski program:
“Dobrica” Srđe Penezića
“S one strane” Zrinka Ogreste
“Otadžbina” Olega Novkovića
“Imena višnje” Branka Šmita
“Lazar” Svetozara Ristovskog
“Deca sunca” Antonija Mitrićeskog
“Sve najbolje” Snežane Tribuson
“Naša svakodnevna priča” Ines Tanović
“Dobra žena” Mirjane Karanović
“Šiška deluks” Jana Cvitkovića
“Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića