Društvo Srbija Vesti

Ljajić: Dobro razmisliti pre odlaska na odmor u inostranstvo

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić pozvao je danas građane naše zemlje da, zbog situacije u vezi sa koronavirusom, razmisle pre nego što se odluče na putovanje u inostranstvo.

LJajić je u izjavi za TV Prva napomenuo da je odluka o tome gde će ko letovati i putovati van zemlje u potpunosti individualna i slobodna, ali da treba imati u vidu, pre svega, bezbednost i sigurnost na tim putovanjima.

On je dodao da je još mnogo nepoznanica za sve, da protokoli još uvek nisu definisani i da su različiti od zemlje do zemlje.

Još uvek se ne zna koliko će ljudi moći da putuje u avionu, koliko u autobusu, koliko ih može biti na plažama, u bazenu ili moru, kolika će da bude razdaljina,ukazao je LJajić.

Na pitanje da li se uskoro očekuje dolazak stranih turista u Srbiju, LJajić je naveo da ove godine nije realno očekivati da ćemo se približiti brojci od 1,8 miliona stranih turista, koliko ih je prošle godine bilo u Srbiji.

Realnije je očekivati dolazak dela turista iz regiona, koji čine 40 odsto ukupnih dolazaka stranih turista u Srbiju, posebno tokom avgusta kada se održavaju velike manifestacije, kao što su Egzit, Guča, Nišvil, objasnio je LJajić.

On smatra da ova godina treba da bude godina domaćeg turizma i očekuje da će se veliki broj građana Srbije odlučiti za odmor u Srbiji i korišćenje turističkih vaučera.

Više od 50.000 turističkih vaučara već podeljeno iz druge tranše, uz 160.000 koji su podeljeni do kraja februara, što je ukupno više od 200.000, rekao je LJajić.