Vesti

Lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost

Na putu ostvarivanja politike rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou, Vlada Republike Srbije je projektovala lokalne mehanizme za rodnu ravnopravnost kao prioritetnu oblast strukturnih reformi i javne politike. Tim povodom je u Beogradu održana konferencija sa ciljem poboljšanja položaja žena i njihovog učešća u političkom, ekonomskom i društvenom životu.

Na konferenciji je ispred opštine Medveđa aktivno učestvovao i predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u saradnji sa Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), organizovalo je ovu konferenciju kako bi olakšali implementaciju Nacionalnog akcionog plana.
Glavni cilj sastanka je podsticanje dalje saradnje mehanizama za rodnu ravnopravnost na lokalnom i nacionalnom nivou, vidljivija uloga lokalnih mehanizama u sprovođenju Nacionalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost, kao i novi format za izveštavanje.

Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost učestvovala je na konferenciji „Lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost – na putu ostvarivanja politike rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou“ a, kako je novinarima rekla, na državnom nivou je napravljeno mnogo kada je reč o ovoj oblasti, ali da pravi posao predstoji na lokalu.

Srbija još uvek nije rodno ravnopravna zemlja, žene su u privatnim i državnim preduzećima su još uvek plaćene oko 30 odsto manje nego njihove muške kolege, ali ima i napretka kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, izjavila je danas za Tanjug ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.