Sport Vesti Zdravlje

Lončar: U Srbiji nema zaraženih novim korona virusom

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da u Srbiji nema zaraženih novim korona virusom, iako se on pojavio u zemljama u okruženju, i da nema mesta panici.

On je za TV Prva istakao da ima zlonamernih ljudi koji na društvenim mrežama šire informacije da ima zaraženih i da ima umrlih.

Foto: Printskrin

„Molim građane da se oslanjaju na zvanične informacije. Srbija je spremna, ima razrađen sistem reagovanja, što je potvrdila i SZO, njen regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge“, rekao je Lončar.

Lončar navodi da je zdravstveni sistem spreman, da ima opreme za zdravstvene radnike, da se poštuju procedure Svetske zdravstvene organizacije.

Kako kaže Ministarsdtvo zdravlja aktiviralo je telefonski broj na koji mogu da se jave svi koji su bili u zaraženom području, kod kojih se pojave simptomi bolesti, kao da će u okviru sajta Ministarstva biti poseban deo koji se bavi samo korona virusom.

U Srbiji zaključno sa 26.02.2020. godine nisu registrovani slučajevi obolevanja od COVID-19.

Do 25.02.2020. godine u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je 14 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja (boravak na području intenzivne transmisije virusa i prisustvo simptoma infekcije disajnih puteva). Uzorci svih testiranih osoba bili su negativni na novi korona virus.

Dana 26.02.2020. godine do 18 časova testirani su uzorci još dve osobe koji su takođe bili negativni na novi korona virus.

Od 24. februara 2020. godine u Republici Srbiji se primenjuju korigovani algoritmi za postupanje shodno razvoju epidemiološke situacije u svetu, posebno u Italiji, kao i na osnovu do sada stečenih saznanja o karakteristikama infekcije i uzročnika.

Područjem intenzivne transmisije virusa se smatraju države ili njihovi delovi u kojima se registruju u većem broju slučajevi za koje nije moguće utvrditi lanac transmisije. U ovom trenutku područjima intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 smatraju se: NR Kina (naročito grad Vuhan u provinciji Hubej), Republika Koreja (Južna Koreja), Singapur, Japan, Iran i Italija (posebno severna Italija). Takođe, područjem intenzivne transmisije virusa se smatra i kruzer “Diamon Princess” koji je ukotvljen u luci Jokohama u Japanu.

Putnike koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, molimo da se jave telefonom na broj 064 8945 235 koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja.

 

MZ