Srbija Vesti

Luksuzna roba u vredosti većoj od 60.000 evra „nestala“ iz skladišta

Službenici carinarnice Beograd su 6. februara 2020. godine u prisustvu policije izvršili kontrolu jednog carinskog skladišta na Vilinim vodama i otkrili manjak robe čija je vrednost veća od 60.000 evra.

Kontrolom je utvrđeno izuzimanje robe ispod carinskog nadzora, a reč je o luksuznim alkoholnim pićima (francuski konjak, vinjak i viski)  i espreso kafi, čija je ukupna vrednost procenjena na 60.460 evra.

To najverovatnije znači, da je pomenuta roba, puštena u slobodan promet pre nego što je nad njom sproveden carinski postupak i izmirene uvozne dažbine. Posledice izuzimanja ispod carinskog nadzora se ogledaju u tome što će uvoznik najpre morati da izmiri sve obaveze prema državi i plati uvozne dažbine za robu koja nedostaje na stanju.

Potom će pred nadležnim sudom odgovarati i zbog zloupotrebe robe pre okončanja carinskog postupka, kao i nepropisnog vođenja evidencije.

Podsećamo da carinici vrše redovne i vanredne kontrole privremeno smeštene robe, za koju je, dok se ona konačno ne ocarini i na nju ne plate sve uvozne dažbine, odgovoran  držalac javnog carinskog skladišta ili uvoznik.

U ovom slučaju držalac skladišta je jedno beogradsko privredno društvo, a uvoznik robe takođe jedna renomirana beogradska firma.

 

Info centar juga