Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Srbija Vesti

Mali: Za osam sati za pomoć države prijavilo se 176.281 građanin

Treći paket pomoći države privredi i građanima vredan 257 milijardi dinara kreće da se realizuje. U ponoć je otvorena stranica Trezora Republike Srbije za prijave za 30 plus 30 evra. Za osam sati prijavilo se 176.281 građana za pomoć od države, rekao je ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali.

Mali je rekao da smo prošle godine imali dva paketa vrednosti 704 milijardi, kada se to sve sabere to je 8 milijardi evra od države privredi i građanima.

„Sistem prijavljivanja je veoma jednostavan, kao i prošle godine. Odete na sajt trezora imate tri podatka koja treba da ukucate broj JMBG, broj lične karte i da izaberete banku u kojoj imate račun ili u kojoj želite da vam mi otvorimo račun, ako ga nemate“, objasnio je Mali i dodao da sama procedura traje 30 sekundi.

Mali je ponovio da se do 8 sati prijavilo 176.281 građanin preko portala.

Mali je dodao i podatak da se prošle godine u prvih pola sata za 100 evra prijavilo 3.900 ljudi, a noćas u prvih pola sata prijavilo se preko 20.000 ljudi, pet puta više u prvih pola sata.

„Mi očekujemo da ćemo u narednim satima preći i 500.000 i danas preći prvi milion. Prošle godine 100 evra je dobilo 6,2 miliona građana, od kojih se prijavilo 4 miliona i 300.000. Ne prijavljuju se penzioneri, njih ima 1,7 miliona, korisnici socijalne pomoći i oni koji su na odsluženju sankcija, njima novac leže na račune“, naveo je Mali.

Mali je naglasio da prijavljivanje traje do 15. maja, od toga 5. maja kreće sa radom i kol centar.

Najavio je da će 6. maja biti isplata za sve penzionere, 7. maja sve korisnike socijalne pomoći i Upravu za krivične sankcije, a 12. maja kreće isplata ostalim građanima koji su se prijavili. Kako očekuje trebalo bi do 20. maja da budu isplaćeni svi prijavljeni građani.

Mali je napomenuo da se 10. maja isplaćuje druga minimalna zarada koji je deo paketa privredi.

„Iz dana u dan pomažemo građanima i privredi. Kako smo obećali pomažemo. Stabilni smo. Imamo 240 milijardi na računu, likvidni smo“, rekao je Mali.

Na konstataciju da je predviđen privredni rast od šest odsto, javni dug ne bi trebalo da pređe 60 odsto bruto domaćeg proizvoda, da je vrednost prethodnih mera iznosila je 704 milijarde plus ovaj treći paket, da su pojedini kritičari rekli da se država zadužuje sa 3,5 milijarde evra, a da građanima daje milijardu Mali je odgovorio:

„Kada smo do 2019. imali suficit u budžetu, tada su kritikovali, sada kritikuju. Država hoće da pokaže da je stabilna i jaka i da pomogne i privredi i građanima da se umanje posledice koronavirusa“.

Mali je naglasio da su stvoreni uslovi prethodnih godina da može da se reaguje u vreme krize i to je učinjeno sada, reagovano je veoma brzo i jako i efikasno sa osam milijarde evra.

„Naše učešće u Bruto domaćem proizvodu neće preći 60 odsto, uprkos ovolikoj ovoj privredi. I ne samo to, jer u budžetu imate nikada veći novac za investicije. Do kraja godine osam autoputeva će biti izgrađeno. Investiramo u bolnice, novu fabriku vakcina u ekologiju“, istakao je Mali.

Mali je rekao da se krajem godine kreće u izgradnju linije metroa u Beogradu i da je novac za to izdvojen.

infocentarjug.rs