Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti Zdravlje

Mamograf instaliran ispred Doma Zdravlja u Medveđi a pregledi su besplatni

Mobilni mamograf u Medveđi – Rano otkrivanje raka dojke – Rak je izlečiv

Na inicijativu rukovodstva Doma zdravlja u Medveđi, pokretni mamograf dostupan je svim ženama sa teritorije ove opštine.

”U Medveđi će mamograf biti dvadesetak dana, odnosno dok se ne pregledaju sve žene starosne dobi od 50 do 69 godina starosti i žene kod kojih postoji potreba da se pregled obavi na ovaj način i radiće u jednoj smeni od 08 do 14 časova“, kazao je direktor Doma zdravlja u Medveđi, dr Dragan Anđelković.

Mamograf je instaliran ispred Doma Zdravlja u Medveđi a pregledi su besplatni  i mogu se obaviti uz zdravstvenu knjižicu, koja ne mora biti overena. Zakazivanje pregleda na broj 016/891-237 i 063/11-62-199

Instituti i zavodi za javno zdravlje širom zemlje u saradnji sa predstavnicima domova zdravlja, ali i lokalnih samouprava organizuju promotivne aktivnosti kako bi uticali na to da što veći broj žena obavi preventivni pregled u cilju ranog otkrivanja raka dojke. Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti stvara se mogućnost za njegovo efikasno lečenje. Pravovremenom primenom odgovarajuće savremene terapije i daljim kontinuiranim tretmanom, moguće je očuvati zdravlje i značajno unaprediti kvalitet života obolelih žena.

Mamografija je neinvazivna dijagnostička metoda kojom se dobija slika dojki uz pomoć rentgenskih (x zraka). Aparat kojim se vrši ovo ispitivanje zove se mamograf. Snimanje traje oko 30 minuta. Postoje dve svrhe u koje se radi mamografski pregled:

Skrining mamografija – mamografski pregled dojki kod žena koje nemaju tegobe ili promene na dojkama. Cilj ovog mamografskog pregleda je da se otkrije zloćudni tumor dojke u stadijumu kada ga ni pacijentkinja ni lekar ne mogu uočiti ili napipati (palpatornim pregledom).
Dijagnostička mamografija – mamografski pregled dojki kod žena koje imaju tegobe ili kod kojih su palpatornim pregledom dojki ili ultrazvučnom snimanjem uočene određene promene.

Od početka sprovođenja organizovanog skrininga raka dojke do sada ovim programom i pregledom potpuno zdravih žena, koje nisu imale simptome i znake obolevanja, otkriven je karcinom dojke i patohistološki potvrđen kod 839 žena.

 

(Kraj)