Leskovac Vesti

Međunarodni dan za podršku žrtvama torture

Juče je u svetu obeležen Međunarodni dan za podršku žrtvama torture, tim povodom Odbor za ljudska prava iz leskovca oglasio se saopštenjem koje prenosimo u celosti.

Leskovac – Povodom 26. juna, Međunarodnog dana UN za podršku žrtvama torture, Odbor za ljudska prava Leskovac podseća da prevencija torture i beskompromisni obračun sa pojavom surovog, neljudskog i ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja nisu samo pitanja ispunjenja međunarodnih obaveza Srbije, već su i preduslov za očuvanje dostojanstva svih građana i osnova demokratičnosti države.
Žrtve torture su prevashodno osobe lišene slobode, kojima je ta sloboda uskraćena, odnosno ograničena, odlukom ili uz izričitu ili prećutnu saglasnost državnih organa. U tu grupu spadaju lica koje je zadržala policija, oni koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora, ali i oni koji se nalaze u ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite. Ograničenja slobode tih lica kao i zatvorenost ustanova u kojima se oni nalaze stvara efektivnu mogućnost da budu žrtve torture.
Raduje činjenica da je tortura u Srbiji smanjena za oko 80%, zahvaljujući predanom radu nekoliko nevladinih organizacija, medju kojima je i leskovački Odbor za ljudska prava, stoji u saopštenju zakonskog zastupnika zastupnik Odbora za ljudska prava iz Leskovca Dobrosava Nešića.