Medveđa Vesti

Medveđa: Bolesna goveda u Staroj banji

Bolest nodularni dermatitis ili kvrgave kožice pojavila se i kod goveda u Staroj banji u domaćinstvu  Milana Draganića.

Medveđa – 12 grla goveda u domaćinstvu Milana Draganića biće uništena jer je kod goveda potvrđena bolest nodularni dermatitis. Kod jedne krave Draganić je uočio nadutost stomaka, a potom i kvržice. Veterinarska ekipa je uzela uzorke i potvrđeno je da krava ima nodularni dermatitis, tako de će sva grla morati da budu uništena jer se bolest prenosi sa životinje na životinju. Kako je saopštilo ministarstvo poljoprivrede šteta koju pretrpe vlasnici zaraženih životinja biće nadokanđena
photo-3_0
Nodularni dermatitis kod goveda
Predsednik opštine Medveđa Nebojaša Arsić juče je održao hitnu sednicu opštinskog veća, na kojoj je razmatrano stanje povodom pojave ove bolesti i na sednici veća odlučeno je da se veterinartskoj stanici u Medveđi uputi interventna pomoć od 100.000 dinara. Kako ističe Arsić biće preduzete sve neophodne mere za sprečavanje širenja ove bolesti. Vakcinacija bi prema nekim najavama trebalo da počne naredne nedelje, jer je to jedina efikasna zaštita od ovog virusnog oboljenja kojeg prenose insekti.
Vece 1
Sednica opštinskog veća u Medveđi
Nodularni dermatitis, prenose komarci i mušice, ali se ona prenosi i dodirom stoke. Uobičajeni simptomi kod goveda su čvorići koji se posle nekoliko dana pretvaraju u kraste ili rane na koži, oticanje nogu, kašalj, obilno curenje iz nosa, izlučivanje pljuvačke, suzenje očiju, infekcija oka i groznica. Obolela životinja je iscrpljena, odbija da jede i mršavi. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine podseća da se taj virus ne prenosi na ljude, kao i da je nadoknada realne štete za prve registrovane slučajeve već počela, navedeno je u saopštenju.