Jug Srbije Medveđa Vesti

Medveđa: Obeležena đačka slava Sveti Sava

Đačka slava  Sveti Sava, obeležena je danas u školama na teritoriji opštine Medveđa. U školama je ovo bio radni, ali ne nastavni dan.

U OŠ „Gornja Jablanica“ od 11h, a u srednjoj školi „Nikola Tesla“ od 12h, svečanom Svetosavskom akademijom i sečenjem slavskog kolača obeležen je Sveti Sava, dan duhovnosti, školska slava  u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva.

I u seoskim školama u opstini Medveđa učenici su sa svojim nastavnicima i učiteljima pripremili svečani program. U OŠ Partizanski dom u Gornjem Bučumetu  Savindan je obeležen izvođenjem predstave o Svetom Savi. Nakon svečanosti učenici su dobili paketiće od domaćina slave, Zorana Bogdanovića.

Povodom školske slave predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić, obišao je škole u Medveđi i Sijarinskoj banji.

Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu.

Sveti Sava je bio najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko. Kada se zamonašio na Svetoj gori uzeo je ime Sava. Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i autokefalna Srpska pravoslavna crkva.Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvetnih ustanova.

 

Dragana Bajović Milošević