Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Ministar finansija Siniša Mali boravio u Leskovcu

Ministar finansija Siniša Mali posetio je jug Srbije i tom prilikom boravio u Leskovcu gde je sa gradonačelnikom dr sci. med. Goranom Cvetanovićem i privrednicima iz Leskovca razgovarao o ekonomiji, investicijama, ekonomskim merama Vlade Republike Srbije i planu Srbija 2025.

„U skladu sa politikom predsednika Aleksandra Vučića, kao deo njegovog tima, svakodnedno činimo velike napore kako bismo od Leskovca napravili pogodno mesto za život. Ponosno kažem da smo 2019. godinu završili sa suficitom u budžetu u iznosu od 39,5 miliona dinara. Budžet za 2020. godinu iznosi 4,7 milijardi dinara. Podsećam da je budžet 2012. godine, kada smo preuzeli odgovornost, iznosio 3,5 milijarde dinara. To govori da se danas za potrebe naših sugrađana izdvaja milijardu i 200 miliona više nego tada“ – rekao je Cvetanović i izneo povoljne ekonomske podatke o Leskovcu:

„Iako smo imali velike prepreke, uspeli smo da ih prevaziđemo i da podignemo ekomoniju našeg grada. Da postanemo grad sa povoljnim poslovnim okruženjem koji je prvi u Srbiji četrvti put dobio sertifikat za lokalnu samoupravu sa povoljnim poslovnim poslovnim okruženjem sa ispunjenošću uslova od 96,33%. Fajnenšl tajms nas je stavio na drugo mesto evropskih manjih gradova u koje se isplati ulagati. Od 2012. je otvoreno preko 8000 novih radnih mesta zahvaljujući stranim i domaćin investitorima.“

Gradonačelnik se danas posebno osvrnuo na otvorene fabrike, proširene pogone i nova radna mesta u njima: „Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, imamo novootvorenu fabriku Aptiv pakard, ulaganje 25 miliona evra. Tamo trenutno radi 1800 radnika, a biće zaposleno još 1200. Jura je otvorila još dva nova pogona, Juru 2 i Juru 3, i ukupni broj zaposlenih prelazi 2850 radnika. DŽinsi je otvorio dve nove fabrike i zahvaljujući Vlade Republike Srbije sa ulaganjem od 196 miliona dinara se preselio u zgradu nekadašnje Sintetike. Terastil, rumunska kompanija, je u nekadašnji Interlemind uložila 11,5 miliona evra. Otvorili fabriku 2017. na Dan grada, pa 2018. proširio pogon. Autostop proširio proizvodnju, Leskobegz se preselio u novi pogon gde je uloženo milion evra. Holandska kompanija je u Grdelici otvorila svoj pogon, a u poslednjih godinu dana u Leskovcu su otvoreni Kapitol park iz Velike Britanije, sa ulaganjem od 10 miliona evra, LIDL, Aman, Maksi, Idea, kineski tržni centri, Zlatan trag otvorio proizvodnju vafla i proširio lanac marketa. Treba istaći činjenicu da se u Leskovcu u ovom trenutku gradi pet hotela, akva park, gradi se sajam i sve ono što je više od 15 godina bilo zapostavljeno.“

Na kraju izlaganja gradonačelnik je zaključio da lokalna samouprava ima odličnu saradnju sa privrednicima, da artikuliše njihove probleme, održava komunikaciju sa njima, da će nastaviti tako i poželeo im sve najbolje u daljem radu.

Siniša Mali ministar finansija je rekao da danas obilazi jug Srbije jer želi da sa što većim brojem privrednika razgovara o njihovim potrebama, sugestijama i eventualnim kritikama.

„Poslednjih nekoliko meseci smo se kao država pokazali na jedan potpuno drugačiji način. Država Srbija je u ovom teškom periodu krize puno preuzela na svoja pleća. Čim je počela kriza sa korona virusom pripremili smo paket ekonomnskih mera u ukupnom iznosu od 5,1 milijardu evra, 11 odsto našeg BDP-a. Ne samo da smo definisali mere, nego sme započeli i njihovu implementaciju“ – rekao je Mali pitajući privrednike da li se sećaju da je država Srbija nekada u svojoj istoriji u poslednjih 100 godina platila minimalnu zaradu zaposlenima u privatnom sektoru kao što to radi danas, ili izašla sa garantnom šemom od 2 milijarde evra, plus 200 miliona evra kroz fond za razvoj kako bi privatnim firmama pomogla za likvidnost i obrtna sredstva.

„Vodili smo se time da pomognemo onima kojima je najpotrebnije, mikro, malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru kako bismo spasili privatnike od krojača, frizera, obućara… Oni su nam bili fokus kao nikada do sada i gledali smo da napravimo mere tako da nemamo veliki broj nezaposlenih u vremne najveće ekonomske krize u celom svetu. Jedna mala, ali ekonomski snažna Srbija je pokazala da može da prođe kroz krizu na pravi način. Sve to ne bismo mogli da predsednik Vučić još 2014. nije uradio reforme koje su za rezultat imale suficit u budžetu u prethodne četiri godine i stabilne finansije“ – naglasio je ministar Mali i osvrnuo se na podsmeh pojedinaca za pomoć od 100 evra svakom građaninu i izneo informaciju da je do danas ta pomoć isplaćena za 5,5 miliona ljudi.

„Građani Srbije na našu zemlju mogu da se oslone. Imali smo rast BDP-a od 5 odsto i zato je moguće da promenimo mnoge stvari. Došao sam u Leskovac da razgovaram sa vama sada kada smo prošli kroz najveću krizu i možemo da se borimo za budućnost. Veliki su planovi koje imamo, a mogu se sažeti u dve reči SRBIJA 2025. To je program koji želimo da sprovedemo u narednih pet godina i koji podrazumeva 14 milijardi evra, za investicije u infrastrukturu, da završimo vodovodne, kanalizacione mreže, puteve, u nove bolnice, vrtiće… Stanove za mlade bračne parove, ekologiju, turizam. Sve radimo da bismo podigli životni standard građana Srbije“ – zaključio je Siniša Mali u Leskovcu.

Nakon obraćanja ministra i gradonačelnika privrednici su pohvalili organizaciju i rad države i grada za vreme trajanja epidemije virusa korona i uputili pitanja o daljoj pomoći države. Ministar je odgovarao na sva pitanja privrednika i zaključio da im ministarstvo stoji na raspolaganju.

 

Grad Leskovac